Autor: Rivo Sarapik • 30. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Politsei: röövlid jälgivad rahavahetajaid

Politsei hinnangul kasvas eurole üleminekul võimalus raha vahetaval inimesel kuriteo ohvriks langeda, sest sularahatehingud pankades kerkisid märkimisväärselt ja röövlid otsivad ohvreid.

„Paratamatult toob suure summa sularahaga ringiliikumine endaga kaasa teatavaid riske. On selge, et ka kurjategijad on teadlikud eurole üleminekust ja jälgivad seda, mis toimub pankade läheduses ning otsivad võimalust potentsiaalse ohvri ründamiseks,“ ütles politseileitnant Krista Aas kriminaalpolitseiosakonnast.

Aas tõi näiteks juhtumi eelmisest nädalast, kus Kohtla-Järvel jäid kaks vanemat naisterahvast ilma 100 000 kroonist, mida nad oli panka eurodeks vahetama läinud. See kuritegu on hetkel menetluses, et tuvastada raha röövinud isikud. 

Küll aga saavad inimesed ise enda turvalisuse huvides palju ära teha. Suure sularahasummaga ringiliikumine või selle hoidmine „sukasääres“ on alati seotud teatud riskiga, sest on inimesi, kes on selle summa kuritegelikul teel omandamisest huvitatud. Seetõttu tasuks suurema summa sularahaga ringiliikumist vältida. Alternatiiv sellele võiks olla enda tehingute sooritamine internetipangas või raha vahetamine mitmes jaos.

Kuidas turvaliselt raha vahetada:

- krediidiasutused vahetavad kuus kuud pärast 1. jaanuarit 2011 kroone eurodeks keskkursiga ja teenustasuta. Eesti Pank vahetab kroone eurodeks tähtajatult. Kui on vajadus suurem summa sularaha panka toimetada, teha seda näiteks mitmes jaos.

- suurema summaga ringi liikudes võta endaga kaasa usaldusväärne isik või isikud, kes suudaks ka võimaliku ohu puhul aidata.

- vältida ühistransporti või pikemat jalgsi kõndimist.

- kotti, kus asub sularaha, ei maksaks kanda tagataskus, lahtises kotis, seljakotis.

- ühistranspordis, rahvarohketes kohtades ja mujal, kus võivad tegutseda taskuvargad, hoidke kotil, kus teie raha asub, silma peal.

- hoidke rahaga kotti nii, et seda poleks käest kerge ära rebida.

- enda asju mitte jätta järelevalveta ning mitte usaldada valvama tundmatut isikut.

- Isikutesse, kes üritavad avalikes kohtades selge põhjuseta kontakti otsida, maksab suhtuda umbusklikult.

- vältige „ülisoodsa kursiga“ pakkumisi kroone eurodeks vahetada. Raha vahetada ainult pankades.

- avalikus kohas kuriteo ohvriks sattudes kutsuda koheselt abi ja teatada juhtunust politseile. Vastupanu osutamine võib mõne kurjategija ära ehmatada, samas on oht, et kannatanule tekitatakse vastupanu korral endale vigastusi.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700