Rivo Sarapik • 29. detsember 2010
Jaga lugu:

Kinnisvara- ja metalliäris maksab peagi käibemaksu ostja

1. jaanuarist rakendub kinnisasja ja metallijäätmete tehingutele pöördkäibemaksukohustus.

Käibemaksuseaduse § 41.1 “Kinnisasja ja metallijäätmete käibemaksuga maksustamise erikord” sätestab, et juhul kui maksukohustuslane võõrandab teisele maksukohustuslasele käibemaksuseaduse § 16 lõikes 3 nimetatud kinnisasja käibemaksuga või metallijäätmeid jäätmeseaduse § 104 tähenduses, tasub kauba soetaja võõrandajale kauba käibemaksuta müügihinna. Kauba soetaja arvestab tehingu kohta esitatud arvel märgitud käibemaksusumma enda poolt tasumisele kuuluva käibemaksusummana võõrandaja asemel.

Erikorra alusel maksustatakse kinnisasi või selle osa, mille käive on tavapäraselt maksuvaba ja mille maksustatavale väärtusele käibemaksu lisamisest on maksukohustuslane kohustatud maksuhaldurit teavitama (käibemaksuseadus § 16 lõige 3). Kohustus teavitada lasub kinnisasja võõrandajal.

Saades arve viitega maksu tasumise kohustuse üleminekust kauba soetajale, näitab soetaja maksustatavat tehingut enda esitatava käibedeklaratsiooni lahtris 1, lahtris 4 ning informatiivsetes lahtrites 7 ja 7.1. Kauba soetajal on õigus arvel näidatud käibemaksu näidata mahaarvatava sisendkäibemaksuna lahtris 5 kinnisasja või metallijäätmete maksustatava käibe tarbeks kasutusele võtmisel.

Kasutuses oleva kinnisasja või metallijäätmete võõrandamisel mittemaksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele rakendub tavapärane käibemaksu tasumise kord, s.o käibemaksu arvutab ja tasub kauba võõrandaja.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt