7. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas leevendada töökaotuse mõjusid?

Mida teha, kui teid tabab osaline või täielik töökaotus ja olete seetõttu tõttu silmitsi rahapuudusega?

Portaalis Bioneer.ee jagab soovitusi Katrin Lipp.

Ennetamine

* Ennetage makserasuseid. Tehke regulaarsetele maksetele vähimagi töökaotuse kahtluse korral regulaarselt ettemakseid. Oleks ideaalne, kui kõik maksed oleksid vähemalt ühe kuu jagu ette makstud. Nii tagate endale igas olukorras probleemivaba aega. Ettemakseid ei pea tegema korraga, s.t. te ei pea olukorda saavutama kohe. Tehke ettemaksu ühe makse kaupa: näiteks sel kuul hoolitsege telefoniarve eest, uuel kuul tehke ettemaks energiafirmasse ja korteri ettemaksu võite jagada mitme kuu peale.

* Kui teate, et ei saa järgmisel kuul makse korralikult tasuda, teavitage varakult võimalikust probleemist firmasid, mis teenuseid osutavad. Nii võite saada maksetähtaja pikendust või maksepuhkust. Eriti oluline on ettevõtte teavitamine teenuste puhul, millest te ei saa tekkiva võla tõttu loobuda.

* Mõelge välja, mis on väikseim summa, millega te ära elate ja alustage kohe pärast koondamisteate saamist säästmist. Kui uus töökoht ükskord jälle olemas on, küll siis jõuab ka alles jäänud varusid kulutada.

* Kui aimate, et sissetulek võib tublisti langeda, hakake enda tarbeks pidama kulude ja tulude aruannet. Seda võite teha nii vihikusse kirjutades, arvutis enda poolt loodud tabelit pidades, valmis tabeleid kasutades või pangateenuse abil. Ise valite!

* Vaadake juba enne makseraskuste teket üle oma tarbimisharjumused. Ehk saab koju valida aeglasema interneti, loobuda tasulistest telekanalitest, asendada tasuline trenn mõne tasuta liikumisviisiga (käimine, rattasõit, uisutamine jne) või loobuda ajalehetellimuste otsekorraldustest.

Töö otsimine

* Ennetage paanikat! Lisage kuulutus ajalehte või CV vastavasse portaali juba enne viimast tööpäeva.

* Tundke ennast tööd küsides kindlana. Et teada palju teie poolt soovitud töö eest keskmiselt palka makstakse, uurige näiteks Statistikaametist valdkonna palganäitajaid.

* Tehke endale nimekiri töödest, mida olete nõus tegema ja väljendage CV-s või tööotsimise kuulutuses oma soove. Tööotsijale, kes tahaks teha „mingit tööd“ enamasti kohta ei pakuta, vaid eelistatakse konkreetsemate soovidega inimesi.

* Mõelge läbi, milline on teie CV. Kasutage CV-s korrektset kirjakeelt ja viisakat fotot.

* Guugeldage oma nime internetis. Teadke, millist infot personalijuht teie kohta leiab. Vaadake üle ka suhtlusportaalide avalik info.

* Olge aktiivne tööotsija. Helistage ja kirjutage firmadesse. Ärge oodake, et töö ise tuleb. Passiivse töötuna lasete olukorral vaid hullemaks minna.

* Tundke firmat või asutust, kuhu te töösoovi saadate. Masspostituse tunneb iga personalijuht ära ja see lükatakse enamasti kõrvale.

* Harjutage vastamist küsimusele, miks just teie peaksite töö saama. Vastus sellele küsimusele peaks olema olukorrapõhine – te suudate oma plussidest loomulikul viisil rääkida, kui need vastavad tõele. Ärge häbenege oma häid külgi! Läbimõtlemata vastus tööotsimise kõige olulisemale küsimusele on nagu masspostitusena saadetud reklaam – see ei toimi.

* Mõelge läbi ka oma puudused, sest nende olemasolu võidakse töövestlusel küsida. Õppige oma puudustest rääkima häbenemata viisil, et kuigi mul on sellised puudused, olen ma siiski osav sellistes tegevustes.

* Levitage sõprade seas infot, et otsite tööd. Kui nad ei saa teid tööga aidata, on nad vähemalt moraalselt toeks.

* Paluge koondamisteadet saades tööandjalt abi uue koha leidmisel. See võib anda uskumatult häid tulemusi.

* Küsige töölt lahkudes vähemalt hea soovituskiri.

Tarbimine

* Lõpetage ebatarvilike kaupade ostmine. Te ei pea minema kaubanduskeskuse osturallile, kui te pole kindel, millal uuesti raha saate.

* Ka vähese rahaga saab süüa enam-vähem tervislikult. Näiteks mõnekrooniste kiirnuudlite asemel tehke hoopis kapsahautist või piimasuppi.

* Loobuge alkoholist. See on kallis ja nõrgestab teie tahtejõudu. Alkohol soodustab ka masenduse teket ja süvenemist.

* Pidage kalliste harrastustega pausi. Ka liigne autosõit on kallis harrastus. Äkki tasuks kaaluda ühiskondliku transpordi kasutamise võimalust?

* Kindlasti ei tohiks rahaliselt ebakindlas olukorras võtta uusi maksekohustusi lisaks (tarbimislaenud, liisingud, uued kulukad hobid jne).

Autor: Lemmi Kann, Katrin Lipp

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700