Autor: Lemmi Kann • 2. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA viib infosüsteemid eurole üle aastavahetusel 

Maksu-ja tolliameti infosüsteemid lähevad plaanipäraselt kroonilt eurole üle aastavahetusel, ühelt süsteemilt teisele ülemineku tõttu katkeb mõneks ajaks ameti infosüsteemide töö.

Ajavahemikul 31. detsembrist kl 19.00 kuni 4. jaanuarini kl 8.00 ei saa Maksu- ja Tolliameti kliendid siseneda e-maksuametisse või e-tolli ega kasutada sealseid teenuseid: esitada maksu- ja tollideklaratsioone, kontrollida saldosid, teha maksuvõla või näiteks KMKR numbri päringuid.

Samuti ei saa inimesed uue aasta esimestel päevadel kasutada oma Maksu- ja Tolliameti ettemaksukontodel olevat raha või maksude tasumise tähtaja pikendamiseks esitatud tagatist. Tollivormistusel tasumisele kuuluvaid maksusummasid saab sel ajal maksta sularahas või deebetkaardiga.

Makseid saab MTA pangakontodele teha aga ka infosüsteemide katkestuse ajal - MTA pangakontole laekunud summad on näha infosüsteemide taaskäivitamise järel isiku ettemaksukontol.

Infosüsteemide katkestuse aeg aastavahetusel on MTA hinnangul sobivaim, sest nii pühade kui ka nädalavahetuse tõttu on sel ajal e-teenuste tavapäraseid kasutajaid kõige vähem. Perioodi pikkus tuleneb eurole kohandatavate süsteemide paljususest ning ulatuslikust tööst MTA arvestusandmete konverteerimisel.

Maksuhalduri kliendid saavad probleeme vältida ja kõik kohustused õigeks ajaks täita, kui planeerivad oma töö nii, et uue aasta esimestel päevadel ei peaks toiminguid MTA infosüsteemides tegema. Samuti palub amet tolliklientidel sel ajal arvestada tolliteenuse häirete ja katkestusega ning soovitab võimalusel selleks ajaks tollivormistust nõudvaid kaubavedusid mitte planeerida.

Täiendavat infot toimuva ülemineku kohta saab Maksu- ja Tolliameti kodulehelt rubriigist „Eurole üleminek” ja MTA foorumist foorum.emta.ee. Samuti saab tolliinfot tel 880 0814, infot e-maksuameti/e-tolli kohta aga tel 880 0815. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700