Autor: Lemmi Kann • 23. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kajastada ettevõtlustoetust?

Küsimus: Olen alustaja ettvõtja, kes loob uut firmat Töötukassa ettevõtlustoetuse abil. Küsimus on selline, et kuna toetus on antud minule kui eraisikule, aga soovin raha kanda ettevõtte kontole, siis millise märksõnaga peab see tehing raamatupidamises vormistatud olema? Kas võib olla toetuse nime all või selle pealt kasseerib riik tulumaksu?

Vastus: Kui füüsiline isik soovib saadud toetuse vm talle kuuluva rahalise vahendi anda äriühingule, tuleks määratleda, millise sisuga on see tehing, nt kas sissemaks äriühingu osa/aktsiakapitali, laen äriühingule või toetus äriühingule. Vastavalt määratlusele tuleb seda tehingut ka kajastada, sh selgitusena maksekorraldusel ja raamatupidamiskandes.Osa/aktsiakapitali suurendamisel tuleb teha sellekohane nõutav omanike otsus ja kandeavaldus äriregistrile.

Ühtki eelnevalt nimetatud tehingutest ei maksustata raha üleandmisel äriühingule. Küll on aga äriühingule antud raha tagasisaamise maksustamine sõltuv tehtud sissemakse määratlusest. 

* Osa/aktsiakapitali  võimalikul vähendamisel  tulevikus maksustatakse ainult sissemakset ületav osa.* Laenu põhiosa  tagasimakset ei maksustata, kuid maksustamisel kuulub füüsilisele isikule makstav laenuintress. * Äriühingule antud toetust maksuvabalt nö tagasi võtta ei saa, kasumi hilisem jaotamine dividendina kuulub maksustamisele.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700