Autor: Lemmi Kann • 23. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE: kassa- või tekkepõhine raamatupidamine?

Küsimus: FIE sai KM kohuslaseks septembris sel aastal. Otsin regulatsiooni, mis ütleks, et FIE on nüüd kohustatud kasutama tekkepõhist raamatupidamist.Raamatupidamise seadus jätab mulje, et see on igaühe vaba valik, kuigi aastaid tagasi oli kindel nõue, et KM kohuslane (250 000 kr käibe täitumisel) on kohustatud kasutama tekkepõhist raamatupidamist.Kust leian täpse viite, samuti tähtaja, millal üle minna?

Vastus: Kui ettevõtja (sh FIE) maksustatav käive (v.a kauba import) ületab kalendriaasta algusest arvates 250 000 krooni, on ettevõtja kohustatud 3 tööpäeva jooksul alates nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise päevast esitama Maksu- ja Tolliameti piirkondlikule struktuuriüksusele avalduse enda käibemaksukohustuslaseks registreerimiseks.

Registreerimise päevast alates peab ettevõtja lisama võõrandatava kauba või osutatava teenuse maksustatavale väärtusele käibemaksu, arvutama tasumisele kuuluva maksusumma ja esitama käibedeklaratsioone, säilitama dokumente, pidama arvestust ning esitama nõuetekohasid arveid vastavalt käibemaksuseadusele. Käibemaksuga maksustamise periood on kalendrikuu.

RPS § 5 lg 3 kohaselt peetakse raamatupidamisarvestust tekkepõhiselt, kuid sama seaduse § 43 sätestab FIE kohta erisused, mis lubavad FIE-l pidada kassapõhist arvestust. FIE on vaba otsustama, kas peab oma raamatupidamisarvestust tekke- või kassapõhiselt, kuid käibemaksukohustuslaseks registreerimisel tuleb tal oma valikust maksuhaldurit teavitada.

FIE käibemaksuga maksustamise erikord on sätestatud käibemaksuseaduse (KMS) § 44-s.

KMS § 44 lg 1 kohaselt võib FIE käsitada oma käibe, välja arvatud kauba ühendusesisese käibe tekkimise või teenuse saamise ajana päeva, kui talle kauba või teenuse eest kas osaliselt või täielikult laekus või tekkis omatarve so kassapõhiselt. Oma valikust (so kas kassa- või tekkepõhine arvestus) peab FIE kirjalikult teavitama maksuhaldurit enda registreerimisel maksukohustuslasena või valiku rakendamisele eelneval maksustamisperioodil või varem ja märkima kirjalikus teatises maksustamisperioodi, millest alates ta hakkab valikut rakendama.

Valikut rakendav FIE peab käibemaksukohustuslaseks registreerimise kohustuse piirmäära arvestust kassapõhiselt. Tehingule, millega nimetatud piirmäär ületatakse, tuleb lisada käibemaks kogu tehingu ulatuses.

KMS § 44 lg 5 kohaselt on FIE-l õigus valikust loobuda, teavitades sellest kirjalikult maksuhaldurit käibe toimumisele eelneval maksustamisperioodil või varem.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700