12. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mille üle tasub juurelda personalitöös?

Majanduslangus ja internetiühiskond sunnivad juhte ja spetsialiste oma tööharjumusi muutma. Inimestega suheldes on jäänud mulje, et kõik veel ei taha või ei suuda kohaneda uute oludega ega muudatusi ellu viia.

Äripäeva käsiraamatute rubriigis "Autor annab nõu" astub seekord üles Marit Antik, Talentor Estonia, juhtivkonsultant.

Räägi inimestega, ole konkreetneOlen kokku puutunud juhiga, kes arvas, et on töötaja töökohustuste rikkumise pärast lahti lasknud, sest oli temaga vestelnud. Juht küsis töötajalt ähvardavalt: “Kas sina oleksid nõus hoidma palgal töötajat, kes pidevalt hilineb või jätab lubatud kohtumisele tulemata?” Töötaja vastas: “Ei, muidugi ei ole.” Selle peale arvas tööandja, et töötaja enam tööle ei ilmu. Juht oli oma mõttelaadist lähtuvalt järeldanud: töötaja sai selgelt aru, et on töölt vabastatud.

See äärmuslik näide väljendab tavalist sõnumite edastamise viisi. Teine äärmus on sarnaste teadete edastamine e-posti teel. E-post on loomulikult tähtis, kuid esmane sõnum anna edasi suusõnaliselt, kuid konkreetselt.

Tasustamine ja palgaerinevusedViimaste kuude jooksul on kirgi kütnud naiste ja meeste palgaerinevuste teema. Vältimaks emotsioonidel põhinevaid arutelusid, tuleb võrrelda tööülesannete keerukust, vastutust ja tulemuslikkust. Tasu tuleb maksta töö ja tulemuste eest, mitte selle järgi, kas oled mees või naine.

PaberimajandusOleme näinud ülisuuri koguseid personalitöötajate tekitatud tabeleid, skeeme ja graafikuid, kus hallatakse, arvestatakse, muudetakseja kalkuleeritakse midagi. Kindlasti on seal palju tarbetut infot. Ehk aitaksid IT-põhised lahendused tööd lihtsustada.

TöösuhtedMilline on töötaja vahetamise kulu? Kuidas tulemuslikke inimesi ettevõttega siduda? Kas on meeles töötajaga rääkida, kui ta oma ülesandeid ei täida? Töötaja hoiatamise kohustus tähendab selget (kirjalikku) sõnumit: kui rikkumine jätkub, siis tööleping lõpetatakse. Paljud tööandjad arvavad endiselt, et katseajal võib töötaja vabastada põhjendusi esitamata.

InternetiühiskondKas oleme piisavalt loomingulised võtma kasutusele veebikeskkonnas pakutavaid lahendusi: kaugtöö, sotsiaalvõrgustikud, otsingumootorid ja virtuaalsed suhtlusvahendid? Tuleks mõelda, mida saan teha ja milliseid võimalusi kasutada oma ettevõttes, et aega ning raha tõhusamalt kasutada.

Autor: Marit Antik, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700