Autor: Lemmi Kann • 5. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euro ja osaühingu kohustuslik reservkapital

Küsimus: Kui 2010. aasta lõpuga  jagame  kõik oma raamatupidamise saldod 15,6466-ga, ja osanikud määravad 2011. aastal mingil hetkel uue osakapitali suuruse, mis registreeritakse äriregistris, kas sellest hetkest tuleb ka vastavusse viia ka kohustuslik reservkapital (10 % osakapitalist)  või peab selle muudatuse tegema 2010 aastaaruandes kasumi jaotamise otsuses? Kuidas on õige? Pean silmas neid ettevõtteid, kus omakapitali nõue on kenasti  täidetud. Ja neid, kellel ei ole täidetud, kas need peavad selle samasse proportsiooni viima, nagu EEK ajal oli?

Vastus: Vastavalt RTJ- le 18 koostatakse europäeval ehk 01.01.2011 üleminekubilanss, milles on kõik europäevale eelnenud päeval Eesti kroonides kajastatud saldod esitatud eurodes. Saldode ümberarvestus vormistatakse raamatupidamisõiendina.

Aktsia- või osakapitali ümberarvestamisel Eesti kroonidest eurodesse võib osutuda vajalikuks aktsia- või osakapitali suurendamine või vähendamine, et saavutada äriseadustikus kehtestatud aktsia ja osa täiskordsuse nõue.

Teie küsimuses toodud info põhjal plaanivad osanikud 2011. aastal osakapitali suurust muuta ning ilmselt selle järgselt reserv ei vasta Äriseadustikus või põhikirjas kehtestatud nõuetele, seetõttu osakapitali suurendamisel tuleb reserv äriseadustiku või põhikirja nõuetega vastavusse viia iga-aastaste kasumieraldistega, kuid osakapitali vähendamisel võib reservkapitali nõutavat suurust ületavat osa kasutada ainult äriseadustikus sätestatud eesmärgil.

Toome lihtsa näite: Osaühingu osakapital on 40 000 krooni ja reservkapital 4 000 krooni. Eurodesse ümberarvestatult on osaühingu osakapital 2 556 eurot ja reservkapital 256 eurot.

Osanikud otsustavad osakapitali kas:a) suurendada 444 euro võrra summani 3 000 eurot reservkapital jääb endises summas 256 krooni ja seda tuleb äriseadustiku kohaselt iga-aastastest kasumieraldisest suurenda 1/20 võrra kuni nõutava suurusenib) vähendada 56 euro võrra osakapitali miinimumsummani 2 500 eurotReservkapital jääb endises summas 256 eurot ning seda võib kasutada kas kahjumi katmiseks või osakapitali suurendamiseks (sh nõutavat suurust ületava 6 euro osas)

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700