20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikemetsaomanikke ootavad muudatused tulumaksuseaduses

Tulumaksuseadusesse tehakse muudatus, mis loob metsamaterjali võõrandamise maksuarvestusele erikorra, mis puudutab just väikemetsaomanikke, kelle metsamaterjali müük on pigem ühekordne tehing, mitte jätkuv majandustegevus.

Kehtiva tulumaksuseaduse kohaselt on maksumaksjal õigus arvata raieõiguse võõrandamisega seotud kulud maha samal või järgmistel maksustamisperioodidel metsa raieõiguse võõrandamisest saadud tulust. Vastavate kulude hulka arvatakse muuhulgas metsa uuendamisega seonduvaid dokumentaalselt tõendatud kulusid.

Kõnealuse eelnõu seletuskirjas juhitakse aga tähelepanu asjaolule, et ühekordse võõrandamistehingu puhul tähendab kirjeldatud olukord seda, et kuivõrd järgmistel maksustamisperioodidel kasvava metsa raieõiguse võõrandamisest tulu ei saada, siis reaalselt saab see inimene arvesse võtta ainult võõrandamistehingu aastal tehtud metsa uuendamise kulusid. Tuleb rõhutada, et metsaseadus nõuab iseenesest kahe aasta jooksul pärast metsa raiet või hukkumist metsa uuendamisvõtete rakendamist ning looduslikult pole ka eriti otstarbekas kohe esimesel aastal uuendamisvõtteid rakendada. Seega ei arvesta kehtiv seadus väikemetsaomanike reaalset olukorda.

Laieneb tegevuste nimekiri, mille kulusid on võimalik võõrandamistulust maha arvata

Tulumaksuseaduse eelnõu näeb ette muudatuse, mille kohaselt loetakse kasvava metsa raieõiguse ja kinnisasjalt uuendusraie käigus raiutud metsamaterjali võõrandamisel võõrandamisega seotud kuludeks ka metsa majandamisega seonduvad dokumentaalselt tõendatud kulud ning maksumaksjal on õigus arvata need maha samal või kolmel järgmisel maksustamisperioodil metsa raieõiguse ja uuendusraie käigus raiutud metsamaterjali võõrandamisest saadud tulust. Seega laiendab eelnõu tegevuste nimekirja, mille kulusid on võimalik võõrandamistulust maha arvata.

Nimelt, kehtivas seaduse sõnastuses loetakse kasvava metsa raieõiguse võõrandamisel võõrandamisega seotud kuludeks vaid metsa uuendamisega seonduvad kulud. Muudatusega asendatakse „metsa uuendamise kulud” „metsa majandamise kuludega”. Metsamajandamise all mõistetakse metsaseaduse järgi metsa uuendamist, kasvatamist, kasutamist ja metsakaitset. Kulude nimekirja laiendamise tõttu piiratakse eelnõus kulude maha arvamist kasu saamise aastale järgneva kolme aastaga.

Lisaks näeb eelnõu ette, et kasvava metsa raieõiguse ja kinnisasjalt uuendusraie käigus raiutud metsamaterjali võõrandamisest saadud kasu võib edasi kanda kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile ning maksumaksjal on õigus vähendada edasikantud kasu sellel maksustamisperioodil tehtud raieõiguse ja uuendusraie käigus raiutud metsamaterjali võõrandamisel võõrandamisega seotud kulu võrra (sh metsa majandamisega seotud kulud). Sealjuures pole oluline, kas kulu on tehtud seoses sama metsamaatükiga, millelt tulu on saadud.

Eelnimetatud muudatused peaksid looma parema võimaluse väikemetsaomaniku jaoks tulu maksustamisel arvestada metsa majandamise terviklikkust. Sealjuures on võimalik, et kui sellisest metsamajandamisest kasu ei saada või saadakse koguni kahju, siis tulumaksukohustust ei teki.

Eelnõu peaks jõustuma 1. jaanuaril 2011. aastal.

Eelnõu ja selle seletuskirjaga saab lähemalt tutvuda Kaubanduskoja veebilehel SIIN,  

Artikkel ilmus Kaubandus-Tööstuskoja Teatajas .

 

Autor: Lemmi Kann, Mart Kägu

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700