Autor: Lemmi Kann • 15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OÜ müük: kasum on, raha ei ole

Kuidas toimida, kui müügis oleval ettevõttel on eelmistest aastatest suur jaotamata kasum, rahalist katet sellele aga mitte? Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Küsimus: OÜ on müügis, aga probleemiks on suur eelmiste perioodide kasum. Raha nii palju ei ole. Mis probleeme see tekitab nii müüjale kui ostjale? Kas ostjal on õigus nõuda sellele rahalist katet? Kuidas toimida? Kas tohib sellises olukorras tõsta osa eelmiste perioodide aasta kasumist osakapitali või reservkapitali alla?

Vastus: Jaotamata kasumile ei pea summaliselt vastama raha ettevõtte kassas ja pangas, varades võivad olla ka näiteks nõuded, varud ja põhivara, mida võidakse vajaduse korral rahaks muuta (nt likvideerimisel). Ostjal ei ole õigust nõuda jaotamata kasumile rahalist katet, kuid ta võib teha või tellida ettevõtte ostueelse põhjaliku äri-, finants-, juriidilise ja majandusliku analüüsi (Due diligence), et veenduda ettevõtte varade väärtuses.

Ettevõte võib, kuid ei tarvitse enne müüki suurendada oma osakapitali või luua reserve. Ettevõtte väärtuse (müügihinna) määrab siiski kas varade väärtus hetkel või tuleviku rahavood. Meetodi valik finantsturgudel mittekaubeldavate ettevõtete puhul sõltub hinnatavast varast, selle kasutamise eesmärgist ja tavadest ning selle vara väärtust enim kujundavatest väärtusteguritest.

Enim kasutatud meetodid on näiteks netovarade meetod ning diskonteeritud rahavoogude meetod. Netovarade meetodit kasutatakse tavapäraselt juhul, kus ettevõtte väärtus tuleneb ettevõtte varadest (nt kinnisvara, aktsia- ja investeeringuportfell) ning ettevõtetes, mille põhiline tegevus on seotud teatavate varade hoidmisega ja nendesse investeerimisega, samuti ettevõtetes, mille tegevus ei ole jätkuv.

Netovarade meetodi puhul hinnatakse ettevõtte varad ja kohustused eraldiseisvalt turuväärtusesse. Diskonteeritud rahavoogude meetodit kasutatakse jätkuvate ettevõtete puhul, mille väärtus sõltub olulisel määral ettevõtte rahavoogude juhtimisest tulevikus.

Ettevõtte väärtus tuleneb selle suutlikkusest omanikele rahavoogusid genereerida ning väärtuse hindamisel lähtutaksegi selle tulevikuväljavaadetest ja võimalikust edukusest.

 

Raamatupidaja.ee toetajad:
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700