Autor: Lemmi Kann • 1. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

„Mündid panka!"

Alates tänasest, 1. oktoobrist saavad eraisikud panna Eesti mündid tasuta pangakontole. Kuigi münte saab ka hiljem ära vahetada, soovitab Pangaliit külastada pangakontorit enne detsembrit.

Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm ütles, et soovitav on mündid panka tuua oktoobris- novembris, sest detsembris on pangakontorites oodata rohkem külastajaid.

„Eraisikud saavad pangakontorites alates 1. detsembrist oma kroone  teenustasuta ja keskkursiga eurodeks vahetada, samuti müüakse euromüntide stardikomplekte,“ ütles Talihärm ja lisas, et kui juba müntide panka viimiseks läheb, võiks kaasa võtta ka kodus hoiustatavad kroonid, et sularaha sama pangaskäiguga pangakontole panna.

Kroonimüntide vahetuse võimalus säilib ka peale kampaaniat „Mündid panka“; kommertspangad teevad seda 2011. aasta suveni kõikides sularaha teenust pakkuvates kontorites ja pärast seda piiratud kontorivõrguga, Eesti Pangas saab aga kroone vahetada tähtajatult.

Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve ütles, et Eesti metallraha, kroone ja sente, on ringluses kokku ligi 456 miljonit tükki, kogusummas ligi 155 miljonit krooni.  

„Koguseliselt on seda ligi 1000 tonni ning kui jagada see maht Eesti elanike arvuga, siis on ühel inimesel keskmiselt 340 münti, 115 krooni väärtuses. Teiste eurole üleläinud riikide kogemus näitab, et kokku on kogutud veidi üle poole müntidest ning Eestis tuuakse kampaania käigus eeldatavasti tagasi just suuremate nominaalidega mündid,“ rääkis Roosve.

Münte saab alates 7. oktoobrist annetada Teeme Ära – Minu Eesti abil ka Toidupangale. Toidupank jagab muidu hävitamisele minevat toitu puudustkannatavatele inimestele. Otsi kauplustest heategevuslikke kogumiskaste!

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700