Lemmi Kann • 22. september 2010
Jaga lugu:

Kuidas maksustada lapse sünnitoetust

Küsimus: Ettevõte maksab töötajale toetust lapse sünni puhul, samuti matusetoetust perekonnaliikme surma puhul. Kuidas maksustada?

Vastus: Lapse sünni puhul on tulumaksuseaduse § 13 lg 3 p 7 alusel võimalik töötajale kuni 5/12 ulatuses residendist füüsilise isiku maksustamisperioodi maksuvabast tulust maksta maksuvabalt. 2010. aastal on seadusega kehtestatud maksuvaba tulu piirmäär 27 000 krooni aastas, tulumaksuvabalt on seega võimalik toetust maksta kuni 11 250 krooni. Toetust võib maksta nii lapse emale kui isale.

Mitmikute puhul võib tulumaksuvabalt makstava toetuse korrutada laste arvuga. Näiteks kaksikute puhul võib ettevõte tulumaksuvabalt ühele vanematest maksta kuni 22 500 krooni. Maksuvabastus kehtib siiski ainult tulumaksu osas.Täies ulatuses tuleb toetus maksustada sotsiaalmaksu ning töötuskindlustusmaksuga. Kui töötaja on liitunud kohustusliku kogumispensioni süsteemiga, siis tuleb väljamakselt kinni pidada ka kogumispensioni makse.

Perekonnaliikme surma puhul makstud toetuste kohta maksusoodudtusi kehtestatud ei ole, seega maksustatakse väljamakse nii tulu- kui sotsiaalmaksu ning töötuskindlustus- ja kogumispensioni teise samba maksetega.

Lisainformatsiooni antud teema kohta on võimalik lugeda ka maksu- ja tolliameti koduleheküljelt SIIN.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele KPMG Blatics AS

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt