21. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus koda tahab sotsmaksule lae panna

Vastloodud organisatsioon Teenusmajanduse koda kavatseb suurendada teenusmajanduse ekspordivõimet ja seista sotsiaalmaksu ülempiiri seadustamise eest kolme palga ulatuses, rääkis Teenusmajanduse koja juhatuse aseesimees Viljar Arakas.

Koja eesmärgiks on novembris kirja panna ettepanekud, mis peaksid jõudma ka valitsuse lauale. Praegu on esinduse üheks eesmärgiks kaasa aidata sotsiaalmaksu ülemise piiri seadustamisele kolme keskmise palga ulatuses.

„Meie ettepanekud võivad esmapilgul tunduda igavad ja tehnilised nüansid, mitte revolutsioonilised lahendused. Me ei taotle suurepiirilisi muudatusi,“ ütles Arakas. Samas ütles Arakas, et organisatsiooni eemärk on täitunud, kui sotsiaalmaksule lagi pannakse, kuid siiski pole tema sõnul koda loodud vaid ühe idee teostamiseks.

„Meie tegevus ei puuduta vaid seadusloomet. See kujuneb paljudeks sammudeks, mis loodetavasti siia Eestisse tööd ja leiba toovad,“ sõnas Arakas. Tema hinnangul on käega mõõdetav tulemus, kui teenusmajanduse SKP tõuseb nii protsentides kui absoluutväärtuses. 

Araka sõnul leidis hulk ettevõtteid, et nende huvide esindamiseks on vaja luua uus koda. Kuna Teenusmajanduse koda keskendub eelkõige teenust pakkuvate ettevõtete huvide eest, ei pidanud Arakas organisatsiooni konkureerivaks kaubandus-ja tööstuskojaga. „Siin pole mingit konflikti ja konkureerimist, vaid pigem on see üksteise täiustamine,“ ütles Arakas.

Tänase seisuga kuulub Teenusmajanduse kotta 36 ettevõtet ja nimekiri täieneb veelgi. Araka sõnul on oodatud liituma kõik aktiivsed ettevõtted, kes tahavad oma ideede abil midagi keskkonda paremaks muuta.

Teenusmajanduse koda nimetas täna üldkogul koja uueks tegevjuhiks seni peamiselt ettevõtluse vallas tegutsenud Herdis Ojasu. Koja viieteistkümneliikmelise juhatuse esimees on KIT Finance Europe juht Kaido Kaljulaid ja juhatuse aseesimehed EfTEN Capitali juhatuse esimees Viljar Arakas, ettevõtja Ville Jehe ning AS Helmese juht Jaan Pillesaar.

Teenusmajanduse koja ettepanekud on järgmised:

• Ülempiir sotsiaalmaksule kolme keskmise palga ulatuses• Noorte tööhõive parandamine:• Ettepanek sotsiaalmaksu vähendamiseks esmase kõrghariduseomandanute töötasult esimese kahe aasta jooksul peale tööturuleasumist. Ettepaneku taustaks kõrge tööpuudus noorte hulgas.• Riigihangete seaduse ja läbiviimise korra parendamine• Ärivaidluste lahendamise korra paindlikumaks muutmine

Teenusmajanduse koja liikmed on AS Avaron Asset Management, NASDAQ OMX Tallinn AS, Advokaadibüroo SORAINEN AS, AS Helmes, Fontes PMP OÜ, Tank Grupi AS, Trigon Capital, AS KIT Finance Europe, Keha3 OÜ, Eften Capital AS, Ernst & Young Eesti AS, Mandatum Life Insurance Baltic SE, Advokaadibüroo Glikman & Partnerid OÜ, Raidla Lejins & Norcous Advokaadibüroo OÜ, Allianss Arhitektid OÜ, Corpore AS, AS PricewaterhouseCoopers, Creative Union, Skype Technologies OÜ, OÜ Advokaadibüroo Eversheds Ots & Co, Niine Nahakliinik OÜ, AS Deloitte Advisory, Evli Securities, Colliers International Advisors OÜ, VMP Group OÜ, Hill & Knowlton Eesti AS, Advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene AS, Advokaadibüroo Glimstedt Straus & Partnerid OÜ, IT Koolituskeskuse OÜ ja The Division AS. Toetajaliikmena on Teenusmajanduse Kojaga liitunud teater NO99.

Autor: Lemmi Kann, Katariina Krjutškova

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700