Autor: Lemmi Kann • 1. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palju õnne! 15 aastat äriseadustikku ja äriregistrit

Täna täitus 15 aastat äriseadustiku ja äriregistri loomisest. 1. septembril 1995 jõustunud äriseadustik ja äriregister on justiitsminister Rein Langi sõnul reforminud märkimisväärselt Eesti majanduskeskkonda ning korrastanud ärimaastikku.

Justiitsminister Rein Lang rõhutas nii äriseadustiku kui ka äriregistri rolli euroopaliku ettevõtluskultuuri juurutamisel.

„Õnnitlen aastapäeva puhul nii äriseadustiku tegijaid-vedajaid kui ka äriregistri loojaid. Suuresti just tänu neile tuli Eesti majandus välja hundiseaduste ajastust ning hakkas toimima ausa turumajanduse reeglite järgi,“ ütles Lang.

Äriseadustikku asuti välja töötama 1993. aastal. Eelnõu valmistas ette töörühm, kuhu kuulusid Villu Kõve, Andres Vutt ja Priit Kama, ning seda redigeeris tsiviilseadustiku peakomisjon Paul Varuli juhtimisel.

Eelnõu menetlemist juhtisid justiitsminister Jüri Adams ja riigikogu õiguskomisjoni esimees Daimar Liiv. Nende eestvedamisel võetigi eelnõu 15. veebruaril 1995 seadusena vastu.

Lang rõhutas, et õiguskeskkond on üks tegureid, mis määrab riigi majanduse konkurentsivõime, ning seetõttu ei saa äriseadustiku ja äriregistri mõju meie majandusele kuidagi alahinnata.

„Hea meel on tõdeda, et õiguskindluse ja läbipaistvuse poolest on meie äriregister Euroopas esirinnas, ja selle arendamine jätkub,“ ütles minister. „Ettevõtjaportaal, elektroonilised kanded, äriregistri andmete vaba kättesaadavus internetis ning majandusaasta aruannete esitamine elektrooniliselt on vaid mõned näited.“

1995. aastal tähendas äriregister üksnes võimalust registreerida dokumentide vastuvõtmine, sisestada kande andmed ja trükkida need A3 formaadis registrikaardile.

Esimesed kanded tehti 14. septembril 1995, kui registrisse kanti aktsiaselts Amserv ja osaühing Eesti Raamat.

 

Raamatupidaja.ee toetajad:
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700