Autor: Lemmi Kann • 11. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Varrak: väikeettevõtjad võivad euro-ettevalmistustega hätta jääda

Eile toimunud rahandusministeeriumis eurole ülemineku asjatundjate komisjoni koosolekul tõdes komisjoni esimees Tea Varrak, et kui eurole ülemineku ettevalmistused edenevad riigiasutustes plaanipäraselt, võivad väikeettevõtjad ajahätta jääda. 

„Pärast ECOFINi lõplikku otsust 13. juulil peaks ka viimased umbusklikud olema veendud, et euro tuleb ja õige kursiga. Nüüd ei tohi enam kellelgi olla vabandusi ettevalmistustega viivitamiseks,“ rääkis Varrak.

„Riigiasutuste ettevalmistuste edenemisega võib rahul olla. Ka sotsiaalministeerium, siseministeerium ja PRIA kinnitasid komisjonile, et nende IT-süsteemide arendused saavad valmis hiljemalt 1. novembriks 2010 nagu lubatud,“ ütles Varrak. „Mõnevõrra ebakindlam on olukord väikeettevõtjatega, sest paljud neist on oma ettevalmistused jätnud teise poolaastasse ja võivad seetõttu ajahätta jääda,“ lisas ta.

Ühe olulise teemana peatus asjatundjate komisjon hindade kahes vääringus avaldamisel, mis muutus kohustuslikuks 1. juulist 2010.

„Kahjuks peab tõdema, et kõik kauplejad ei ole riigipoolseid juhiseid suutnud täpselt järgida ning Tarbijakaitseameti kontrollimiste käigus on ilmnenud mitmeid erinevaid rikkumisi, muu hulgas on hindade esitamisel kasutatud vale vahetuskurssi,“ ütles Varrak.

Tarbijakaitseamet on lubanud rikkumistesse edaspidi veelgi rangemalt suhtuda ning vajadusel pahatahtlikke rikkujaid ka trahvida. „Hindade kahes vääringus näitamise eesmärk on anda inimestele aega ja võimalust end euroga harjutada, on äärmiselt kahetsusväärne kui mõned kaupmehed omakasu eesmärgil inimestes selguse asemel hoopis segadust tekitavad,“ rõhutas Varrak ning avaldas lootust, et olukord selles osas paraneb.

Hindade õigele paralleelesitamisele ning hinnatõusu ärahoidmisele keskendub ka augusti lõpus algav ausa hinnastamise leppe kampaania. Kokkuleppega liitunud ettevõtjad võtavad endale kohustuse hoiduda hinnatõusust, millel puudub majanduslik põhjendus, hoides seeläbi ära inflatsiooni kiirenemise ning aidates kaasa tarbijate kindlustunde kasvule.

Augusti kolmandal nädalal antakse avalöök euronäituste sarjale. Esimene näitus avatakse 18. augustil Narvas Astri keskuses. Külastajaid abistavad nii eesti- kui venekeelsed giidid, kohapeal toimuvad euroteemalised seminarid ning ümberkaudsetes koolides korraldatakse euroteemaline võistlusmäng.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700