Autor: Lemmi Kann • 3. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ernst & Young: seaduste muudatused takistavad  majanduskriisist väljumist

Konsultatsioonifirma Ernst & Young`i poolt koostatud iga-aastase äririskide edetabeli „The top 10 risks for business“ (10 suurimat ettevõtlusriski) kohaselt on finantskriisist väljumine toonud kaasa uusi ettevõtlusriske, millega ettevõtjad ja valitsused peavad arvestama.

Kõige suuremat mõju poliitilise vastuseisu, valitsuste regulatiivsete muudatuste ja karmistatud rahvusvaheliste regulatsioonide tõttu on tunda saanud varahaldus-, pangandus- ja kindlustussektor. 

„Uuringu kohaselt nähakse edetabelis peamise riskina 2010. aastal seadustest ja uutest regulatsioonidest tulenevaid ohte, mis tekitavad ettevõtjates ebakindlust,” rääkis Ernst & Young´i juhtivkonsultant Taavi Saat. See omakorda  kahjustab Saati sõnul investeeringuid ja ettevõtete tegutsemisvõimet. Konsultant rõhutas, et valitsused peavad pingutama, et kõrvaldada tekkinud ebakindlus ning eriti finantssektoriga seotud regulatsioonidest tulenev selgusetus.

“Teisel kohal nähakse krediidinõuete ja kapitali kättesaadavuse riski, mis on paljuski seotud avaliku sektoriga, mille laenukoormus on suur ning mõjutab kogu valdkonda,” selgitas Saat.

Samas mainisid paljud finantssektori spetsialistid, et finantsturul ollaksegi valmis aktsepteerima kõrgemat riskiisu. Üllatuslikult on edetabelis tõusnud 12. kohalt viiendale riskid, mis on seotud arenevate turgudega, nagu Hiina, Brasiilia jt. Vaatamata sellele, et need turud kannavad endas olulist rolli maailma majanduse kriisist väljumises, ollakse mures nende riikide majanduse volatiilsuse pärast. Sarnaselt 2009. aastaga nimetati kuuenda riskina kulude kärpimist.

"Käesoleval aastal on lisandunud kulude kärpimisele hinnasurve konkurentide ja turu poolt, mis omakorda pärsib tulubaasi saavutamist.,“ lisas Saat.

Ernst & Young´i partneri Ranno Tingase sõnul on võrreldes eelmise aastaga üllatuslikult seitsmendalt kohalt tõusnud neljandaks kvaliteetse tööjõu probleem, mis puudutab suuremat osa ärimaastikku.

„Ettevõtted on jätkuvalt mures puuduva oskustööjõu pärast ning globaalne „sõda“ selles vallas on igapäevane nähtus,” märkis Ranno Tingas.

Peamiselt puudutab see Tingase sõnul just inseneriteadust kasutavaid majandusharusid nagu naftatööstus, kaevandus, metallurgia, energeetika ja autotööstus, kuna pensionile jäävaid eksperte ei ole võimalik enam uutega asendada.

"Eesti haridussüsteem ei paku juba praegu sobiva kvalifikatsiooniga oskustööjõudu ning ettevõtted saavad töötajatele tasemekoolituse võimaldamise eest  maksude näol karistada. Aegunud hariduspoliitika, vähene motivatsioon noortes ning puudulik kommunikatsioon ettevõtjate, haridusasutuste ja valitsuse vahel vajab kiiret muutmist,“ nentis Tingas.

Ta tõi ka välja, et maksudega seonduvate riskide olulisus suureneb tulevatel aastatel ning kujutab endast uut ohtu ka käesoleval aastal.

“Samal ajal kui valitsused üritavad vähendada eelarve defitsiiti ja võlgu, mis toob sageli kaasa maksukoormuse tõusu, on vähesed majandusharud sellele riskile immuunsed järgneval 5-10 aastal. Tallinnas hiljuti kehtima hakanud müügimaks on hea näide selge ja lihtsa ettevõtluskeskkonna reeglite rikkumisest, kus ei tarbijad ega ettevõtjad saa täpselt aru, mille eest ning kuidas neilt maksu küsitakse,” rääkis Tingas.

Ernst & Young,i raport „The top10 risks for business “ on iga-aastane uuring, mis koostatakse koostöös rahvusvahelise konsultatsioonifirmaga Oxford Analytica ning uuringu käigus on küsitletud rohkem kui 70 suurettevõtjat  14 ärisektorist.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700