29. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi: 2010 majandus kasvab

Esimese poolaasta maksulaekumiste järgi prognoosis rahandusminister Jürgen Ligi täna, et Eesti majandus kasvab tänavu protsendi võrra ning maksudega jäädakse 1,5 miljardiga plusspoolele.

„1% majanduse reaalkasv saab teoks, samas on oodatust pisut kõrgem inflatsiooniline kasv. SKP nominaal tuleb suurem kui prognoosime,“ lisas Ligi.

Riigieelarves sai viie kuuga aastaks prognoositud defitsiit juba täis (2,5% SKPst), samas vastab see Ligi sõnul siiski prognoosile. „Tegemist tulude ebasümeetrilise laekumisega. Väga ebastabiilselt laekub tubakaaktsiis, aasta alguses oli sügav mõõn tulumaksuga,“ lisas Ligi. „Usume, et teise poolaasta lõikes on tulud-kulud tasakaalus.“

Peaminister Andrus Ansip lisas, et esimese poolaasta maksude ja aktsiiside laekumine lubab oodata aasta lõikes 1,5 mld krooni lisalaekumist.

„Mitte mingil juhul ei tule positiivset lisaeelarvet. Meil on defitsiit, millest tuleb jagu saada vaatamata sellele, et prognoosid lubavad 1,5 mld lisalaekumist,“ märkis Ansip. „Aritmeetiline number, millele ei saa anda eriti suurt garantiid, on 1,5 miljardit krooni.“

Kas summa saab olema 1,5 miljardit või mitte, on Ligi sõnul siiski täna raske öelda. „Kuudevahelisi erinevusi laekumistes ei ole võimalik hinnata ja prognoosida. Eelmine ja üle-eelmine aasta olid aasta lõpus näiteks languses,“ selgitas Ligi. „Aga pigem on laekumine plussis ja suurusjärk 1,5 miljardit.“

Kuue kuuga laekus riigieelarvesse tulusid 40,1 miljardit krooni ehk 47,5 protsenti planeeritust. Kulusid tehti 42,1 miljardi krooni ulatuses, mis on 46,1 protsenti aastaplaanist.

Autor: Lemmi Kann, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700