Autor: Rivo Sarapik • 27. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidu- ja tarbekauba tootjad heidavad ühte

Toiduainete- ja esmatarbekaupade tööstuses ning jaekaubanduses elavneb ettevõtete ühinemis- ja ülevõtmistehingud (M&A), selgub KPMG uuringust. Ühinemine hoogustub lähiaastail veelgi.

“Esimeste majanduse stabiliseerumise märkide tekkimisel hakkasid ettenägelikud ettevõtted juba uueks majandusolukorraks valmistuma. Siiani on toimunud pigem suhteliselt väikesed tehingud ning konsolideerumised, kuid investorite riskitundlikkuse vähenemisel on paaril järgmisel aastal oodata tehingute hoogustumist, kuna ettevõtted positsioneerivad end strateegiliselt uutele turgudele ning üritavad parandada oma marginaale. Eesti näitel võib sellest sektorist mainida Orkla laienemist Eesti magusaturule Kalevi ostu näol.“ kommenteeris Virgo Süsi, KPMG finantsnõustaja.

Konsolideerumine on kõige aktiivsem arenevate riikide majandustes, nt. Hiinas, Indias ja Argentiinas ning Eestile lähematest riikidest Poolas ja Venemaal. Kesk-ja Ida-Euroopa riike iseloomustab suhteliselt hea toimetulek majanduslangusega ning suuremad väljavaated piiriülesteks tehinguteks.  

"Lisaks strateegilistele investoritele on rahvusvaheliselt silma jäänud ka private equity-ettevõtete suurenenud aktiivsus nimetatud sektoritesse investeerimisel.  Samuti on majanduslanguse ajal pikenenud private equity investeeringute ajahorisont ning muutunud olulisemaks nende osalemine ettevõtete pikaajaliste strateegiate koostamisel ning arendamisel," lisas Süsi.

KPMG uuring põhineb intervjuudel KPMG M&A ekspertidega üle maailma.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700