Autor: Rivo Sarapik • 20. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaa: võltseurosid toodavad Balti riigid

Saksamaa väikekauplejad kannatavad aastas enam kui 30 mln krooni kahju võltsitud eurode tõttu. Saksamaa osutab võltsraha vohamise kasvu taga olevana Balti riikide poole.

Tänavu esimese poolaasta jooksul avastati Saksamaal käibelt 33 700 võltsitud rahatähte, mida on viiendiku võrra enam kui eelmise aasta teises pooles. Kaks-kolmandikku võltsituist moodustasid 50eurosed kupüürid, vahendas Zeit Online.

Suurem osa võltsingutest toodetakse Lõuna-Euroopas, kust otsitakse trükikojad, kes valeraha kauplejatele müüvad, kes selle omakorda nn levitajate kaudu ringlusse toimetavad. Viimased pärinevadki viimasel ajal tihti ka Balti riikidest.

"Nad tulevad mõneks päevaks Saksamaale, et võltsitud raha ringlusse lasta," kommenteeris Rainer Elm Saksa keskpangast. "Põhjus, miks valeraha hulk Saksamaal kasvab, peitub Balti riikides, kus on kasvanud nii raha tootjate kui ringlusse saatjate hulk."

Suur osa võltsitud kupüüridest on algelised ning katsete tõestusel ka kergesti ära tuntavad - näiteks mõni 5-eurone on avastatud vaid ühepoolse trükiga ning 500-eurostel on trükivead.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700