Autor: Rivo Sarapik • 20. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kahe aasta jooksul hävitatakse üle 9 mld krooni

Pärast euro tulekut hävitatakse käibelt kaduvad Eesti kroonid ja sendid kahe aasta jooksul. Täna on neid ringluses 9,4 mld krooni väärtuses.

Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve ütles ERR-i raadiouudistele, et pärast 1. jaanuari kogutakse Eesti kroonid ja sendid kokku ning tuuakse keskpanka.

"Pangatähed me kontrollime üle ja pärast seda hävitame Eesti Pangas," märkis Roosve. Müntidega on asi mõnevõrra keerulisem, sest nad kaaluvad palju ja neid on ringluses samuti palju. Skeem toimib nendega siiski sarnaselt - raha kogutakse kokku, kontrollitakse ning hävitatakse spetsiaalse seadmega.

Rahandusministeeriumi andmeil toimub tänavu teisel poolaastal müntide kokkukogumise kampaania. 1. jaanuarist algab paralleelkäibe periood, mil kehtivad nii kroon kui euro. Perioodil ei ole kaubandusettevõtted kohustatud münte enam kui 20 krooni väärtuses vastu võtma, paberraha suhtes piiranguid ei ole.

Roosve sõnul on praegu sularaha ringluses 9,4 miljardi krooni väärtuses ja sellest umbes 98% on pangatähed.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700