Autor: Rivo Sarapik • 12. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kauplused varuvad sadu tonne sularaha

Enne eurole üleminekut peavad kaubandusettevõtted varuma tavapärasest mitu korda rohkem sularaha. Et aasta alguses kõik toimiks, transporditakse kauplustesse juba sügisel sadu tonne sularaha.

Pärast euro kasutuselevõttu 1. jaanuaril on kaks nädalat nn paralleelkäibe periood, mille jooksul saavad inimesed poodides endiselt maksta ka kroonides, kuid kaupmeestel on soovituslik anda raha tagasi eurodes, vahendas Kuku raadio.

Tõenäoliselt maksavad inimesed selle perioodi alguses poes enamasti kroonides ja kasutavad tavapärasest vähem kaardimakseid, sest nii saavad nad peagi käibelt kaduvast Eesti oma rahast lahti. Kuna poed saavad enamasti kroone, kuid tagasi maksavad eurosid, ei toimu kauplustes tavapärast ringlust.

See tingibki euro kasutuselevõtu esimestel päevadel olukorra, kus kauplustel peab kassades olema tavapärasest mitu korda rohkem sularaha.

Rahavarumine pole sugugi ainus raskus, millega kaupmehed euro tulekul silmitsi seisavad - suurim katsumus paralleelkäibe perioodil on kassade seadistamine selliselt, et raha ostjalt vastu võtta nii kroonides kui eurodes, kuid tagastada ainult eurodes.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700