Autor: Rivo Sarapik • 1. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euro tuleb - mis saab osa- ja aktsiakapitalist?

Täna jõustuvad äriseadustiku muudatused, millega luuakse äriõiguslikud eeldused euro kasutuselevõtuks. Kadri Kallas ja Urmas Volens Advokaadibüroost SORAINEN selgitavad, mida see osa- ja aktsiakapitalile tähendab.

Mis muutub?

Osa- ja aktsiakapital tuleb konverteerida eurodeks.

Osakapital peab olema ühe euro täiskordne ning aktsiakapital 10 eurosendi täiskordne, kusjuures osanike/aktsionäride seniste osaluste proportsioonid peavad jääma endiseks. Tekib nimiväärtuseta aktsia kasutuselevõtu võimalus (aktsia saab arvestusliku nimiväärtuse).

Mida tegema peab?

Osa- või aktsiakapitali vahetuskursiga jagamisest ei piisa. Seega tuleb leida osa- või aktsiakapitalile täiesti uus suurus, lähtudes iga konkreetse ühingu olemasolevast osa- või aktsiakapitalist ning osanike või aktsionäride osaluste suurustest.

Osa- või aktsiakapital tuleb ümardada äriseadustikus nõutavale tasemele ja tagada kõigi osanike või aktsionäride osaluste säilimine endises proportsioonis.

Selle tulemusel tuleb osa- või aktsiakapitali enamasti vähendada või suurendada ning suurendamise korral, vajadusel, leida selleks vahendid (kasumi puhul saab suurendada fondiemissiooniga).

Millal tegema peab?

Paanikaks ei ole põhjust, kuna muudatusi on võimalik lihtsustatud korras teha ühe aasta jooksul alates euro tulekust. Seega võiks teha muudatusi põhikirja järgmine kord, kui osanikud/aktsionärid kokku tulevad, näiteks sügisel või ka järgmise aasta kevadel koos 2010. aasta majandusaasta aruande kinnitamisega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700