Autor: Rivo Sarapik • 30. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaadid hakkavad riigilt tunnitasu küsima

Advokatuuri juhatus otsustas muuta riigi õigusabi (RÕA) tasumäärasid ning rakendada ajatasu süsteemi, et advokaadid võtaksid käsile keerukamaid menetlusi. Muudatus hakkab kehtima 1. juulist 2010.

„Eestis on seadusega loodud võimalus saada õigusabi riigi kulul ning viimased aastad on näidanud, et nõudlus riigipoolse õigusabi ehk n-ö tasuta advokaadi järele on kasvanud. Advokatuuri hinnangul motiveerib ajatasule üleminek advokaate tegelema keerulisemate vaidlustega ja väärtustab sisulist tööd mitte ainult istungil osalemisel, vaid ka asja ettevalmistamisel. Näiteks tsiviilasjad on reeglina keerulisemad ja ajakulukamad, kuid samas vajavad paljud isikud neis asjades advokaadi abi,“ ütles advokatuuri esimees Toomas Vaher.

Vaher märkis, et tasumäärade muutmisega saab advokaadile RÕA osutamise eest makstava tasu viia paremini vastavusse tegeliku töömahuga. „Viimastel aastatel kehtinud, ühikuhindadel põhineva süsteemi suurim puudus on see, et teatud ülesannete korral saavad võrdset tasu nii mahuka kui ka vähem mahuka ülesande täitnud advokaat,“ lisas Vaher. „Riigi õigusabi on jätkuvalt alarahastatud valdkond, õiglasem ressurssi jaotus peaks motiveerima advokaati sisulisemalt ja paremini klienti abistama.“

Ajatasu süsteemile ülemineku korral saavad menetlejad ja kohtunikud advokaadi esitatava tasutaotluse läbivaatamisel võtta arvesse asja kaalukust ja mahtu. Kui selgub, et advokaat ei olnud asja piisavalt ette valmistanud või tasutaotlus ei vasta asja mahule ja keerukusele, saavad kohtunikud arvestada seda tasu suuruse määramisel, samuti on teatud toimingute puhul ette nähtud tasude maksimaalsed piirmäärad. Advokatuuri juhatuse hinnangul aitab taoline süsteem parandada riigi poolt finantseeritava õigusabi kvaliteeti.

Raamatupidaja.ee toetajad:
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700