Autor: Lemmi Kann • 10. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanemahüvitise ülempiir langeb järgmisel aastal 33 750 kroonini

Valitsus kinnitas täna järgmise aasta vanemahüvitise ülempiiriks 33 750 krooni, mis on  4,4% väiksem selleks aastaks kinnitatud vanemahüvitise ülemmäärast.

Vabariigi Valitsus kiitis heaks määruse eelnõu, millega kinnitatakse keskmise sotsiaalmaksuga maksustatava ühe kalendrikuu tulu suurus 2011. aastaks 11 250 krooni, mis tähendab, et järgmisel aastal väheneb vanemahüvitise ülempiir 1566 krooni.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul peegeldab ülempiiri langus nii muutust töötasudes kui vanemahüvitise süsteemi paindlikkust.

„Kui majandusel läheb hästi ja inimeste palk suureneb, tõuseb ka vanemahüvitise lagi, kui palgad vähenevad, langeb ka ülempiir. Ikka tasub meenutada ka vanemahüvitise eesmärki, milleks on kompenseerida lapsega koju jäävale vanemale saamata jääv töötasu. Sellise kindluse loomine on suurendanud Eestis viimase viie aastaga sündivust ligikaudu 25 protsenti,“ ütles minister.

Vanemahüvitist saab maksimaalses määras 1. juuni seisuga vaid 4,2 protsenti hüvitise saajatest. Valdavalt - 63,8 protsenti hüvitise saajatest - saavad lapsevanemad hüvitist oma varasema palga suuruses. 16,5 protsendil hüvitise saajatel sissetulek puudus ja 15,5 protsendil oli see enne vanemahüvitise saamist väiksem kui alampalk või sellega võrdne. Seega saab oma varasemast sissetulekust rohkem hüvitist umbes kolmandik hüvitise saajatest.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700