Autor: Lemmi Kann • 27. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete töökeskkond näitab paranemise märke

Esimese kvartali tulemused näitavad olulist paranemist ettevõtete töökeskkonna ohutegurite ning tööandjate tegevuse osas, teatas Tööinspektsioon.

Töötervishoiu ja tööohutuse inspektorid külastasid I kvartalis 1317 erinevat ettevõte, neist 834 ettevõttes hinnati töökeskkonna ohutegureid ja tööandja tegevust tervikuna.

Parimaks hinnati ettevõtetes tööaja korraldust (97% hinnatud ettevõtetes) ning ligikaudu sama suur protsent oli ettevõtteid, kus  hea või pigem hea hinnang anti ettevõtete olmeruumidele ja sisekliimale (96% ettevõtetest). Samuti oli enamikes hinnatud ettevõtetes maandatud vibratsiooni mõju töötaja tervisele (95%).

Negatiivse külje pealt näitavad tulemused, et pea igas teises kontrollitud ettevõttes olid määramata või valimata  töötervishoiu ja tööohutusega tegelevad isikud, need isikud ei olnud läbinud kohustuslikku koolitust või nende tegevus ei olnud rahuldav. See lubab eeldada, et nendes ettevõtetes ei toimu ka süsteemset tegevust töötervishoiu ja tööohutuse tagamiseks.

 „Vastavalt töötervishoiu ja tööohutuse seadusele peab igas ettevõttes olema nii tööandja esindaja ehk töökeskkonnaspetsialist ja töötajate esindaja ehk töökeskkonnavolinik, kes otseselt töökeskkonna temaatikaga ettevõttes tegeleks. Väiksemates ettevõtetes peetakse seda võib olla lihtsalt formaalsuseks, kuid kui ettevõttes ei ole määratud töökeskkonna eest vastutavaid isikuid, siis hindamise käigus hinnatakse tõepoolest selline tegevus pigem halvaks,“ kommenteeris antud hinnanguid Tööinspektsiooni peaspetsialist-analüütik Krista Vaikmets.

„Tööandjad loodavad, et töökeskkonna probleemidega tegelevad töötajad niikuinii oma põhitöö kõrvalt. Kuid kui kedagi pole määratud vastutavaks töökeskkonnaalase töö korraldamise eest, jääb sellega tegelemine kaootiliseks,“ lisab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna osakonna juhataja.

2009. aasta I kvartaliga võrreldes tuvastati töötervishoiu ja tööohutuse järelevalve käigus käesoleval aastal ligi 1500 rikkumist rohkem (2009 a I kv 3877 rikkumist, 2010. a I kv 5350 rikkumist).

Tööõnnetuste arv on võrreldes 2009. aasta esimese kvartaliga jäänud samale tasemele nii kergete kui raskete tööõnnetuste osas. 2010. aasta esimeses kvartalis juhtus 736 tööõnnetust, millest 588 olid kerged ning 174 raske kehavigastusega lõppenud tööõnnetused.

Töövaidluskomisjonidele esitati käesoleva aasta I kvartalis 1216 avaldust, mis on üle 500 avalduse võrra vähem, kui 2009. aasta samal perioodil. Töötajate poolt selle aasta I kvartalis esitatud 1163 avalduse puhul sisaldas iga teine avaldus maksmata palga või lõpparve nõuet ning 293 avaldajat nõudsid töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamist.

Alates 2010. aasta I kvartalist alustati taas töösuhete planeeritud järelvalvega ning selle perioodi jooksul külastasid tööinspektor-juristid 197 ettevõtet. Kontrollimise käigus tuvastati kokku 393 töösuhetealast rikkumist, mis peamiselt puudutasid töötajate töötingimustest teavitamata jätmist, töötajale andmete esitamata jätmist, alammäärast madalama töötasu maksmist ja öötöö ja/või riigipühal tehtud töö hüvitamata jätmist.

Tööinspektsiooni 2010. aasta I kvartali aruannet saab täismahus lugeda SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700