19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

13 aastat tagasi said välismaalased õiguse omada EVPsid

Äripäev avaldab tänavu igapäevast ärikalendri sarja, kust saab lugeda, mis on juhtunud Eesti majanduses sellel konkreetsel päeval viimase kahekümne aasta jooksul.

17 aastat tagasi

19.05.1993. Harju maakohus kuulutas välja Eesti ühe suurema karusloomakasvatusega tegeleva ettevõtte Raku Tõukarusloomakasvanduse pankroti (1996. aasta keskel hakkas Norma Liikmete ASile kuuluv AS Balbiino loomakasvanduse territooriumil tootma jäätist, selleks investeeriti 20 miljonit krooni).

19.04.1993. Märt Kraft asus tööle väliskaubanduskoondise RASi Estimpeks tegevdirektorina, enne seda oli ta samas nafta- ja keemiatoodete grupi müügikorraldaja (Kraft lahkus Estimpeksi tegevjuhi kohalt 1998. aastal).

16 aastat tagasi

19.05.1994. Riigikogu võttis vastu ringhäälinguseaduse, mis kehtestas Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio kui avalik-õiguslikud juriidilised isikud ning määras nende kõrgeimaks organiks riigikogu poolt nimetatud ringhäälingunõukogu.

19.04.1994. AS Temo avas Tallinnas Liivalaia tänavas Eesti esimese spetsiifilise gaasiseadmete kaupluse.

19.04.1994. Viljandis müüdi enampakkumise korras munitsipaaltrükikoja Kiir, mille eest käis ostja, AS E.T.F. välja alghinna ehk 3,64 miljonit krooni.

13 aastat tagasi

19.05.1997. Jõustus rahandusministeeriumi määrus, mille kohaselt võisid erastamisväärtpabereid (EVP) omada ka välismaalased.

19.05.1997. Äripäev alustas koostöös Läti majanduslehega Dienas Bizness ja Leedu majanduslehega Verslo Žinios Balti väärtpaberiturgude koondindeksi arvutamist; indeksisse kuulus kümme suuremat börsiettevõtet igast Balti riigist ja esimesel päeval võrdus indeks 100 punktiga (Äripäev arvutab Balti 30 indeksit tänaseni; madalaimal tasemel oli indeks 28.10.98 (31,51 punkti) ja rekordkõrguse, 270,35 punkti saavutas indeks 7.02.07).

11 aastat tagasi

19.05.1999. Eesti kaubandus-tööstuskoda andis üle Eesti esimesed kutsetunnistused, mille said 13 atesteerimise läbinud kinnisvarahindajat.

10 aastat tagasi

19.05.2000. Tallinnas Stockmanni kaubamaja toiduosakonnas plahvatas öösel üks pomm ja hommikul kella 11 paiku teine pomm, mis vigastas kergelt üht kauplusekülastajat (mobiiliga lõhatud pommid pandi plahvatama eesmärgiga pressida kaubamaja juhtkonnalt raha välja; Tallinna linnakohus mõistis selle teo eest 8.04.03 Deniss Balõnskile 8-aastase ja Nikolai Bobrovile 7-aastase vangistuse ning kolmas kaasosaline Maria Kaširova sai viis aastat tingimisi).

6 aastat tagasi

19.05.2004. Eesti Ringhäälingu Saatekeskuse ASi uueks ärinimeks sai AS Levira.

5 aastat tagasi

19.05.2005. Merit Kopli asus tööle Postimehe peatoimetajana (Kopli oli Postimehes töötanud alates 2001. aasta veebruarist, esmalt oli ta välisuudiste toimetaja, seejärel juhtis eriprojekte ning viimased poolteist aastat oli peatoimetaja asetäitja ning nädalalisa Arter juht).

1 aastat tagasi

19.05.2009. Harju maakohus mõistis endise keskkonnaministri Villu Reiljani seoses Rävala puiesteel asuva kinnisaja müügiga süüdi 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmises ning karistas teda kahe aasta ja kolme kuu pikkuse tingimisi vangistusega; samas asjas kohtu all olev vandeadvokaat Tarmo Sild tunnistati süüdi pistise vahendamises ja talle määrati 102 870 krooni suurune trahv ning ärimees Aivo Pärn sai pistise lubamise eest 143 440 krooni suuruse rahalise karistuse (Tallinna ringkonnakohus jättis 20.11.09 maakohtu otsuse jõusse; riigikohtu lahend peaks tulema 26.05.10).

19.05.2009. Kaitsepolitsei vahistas Ida politseiprefekti, endise kauaaegse Lõuna politseiprefekti Aivar Otsalti, kes oli oma endiseid alluvaid kihutanud nuuskima, mida teeb ja kuidas askeldab uus Lõuna prefekt Tarmo Kohv (17.06.09 mõistis Tartu maakohus Otsalti kokkuleppemenetluse korras süüdi omastamises, eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, ebaseaduslikus kalastamises ja jahipidamises ning relvade ebaseaduslikus käsitlemises ning karistas teda kahe aasta ja kümne kuu pikkuse tingimisi vangistusega).

19.05.2009. Võrumaal Misso vallas tegutsev endine riigikogulane Tiit Niilo avas oma talus Nopri Talumeierei uue tootmisüksuse, mis läks maksma 13 miljonit krooni.

Allikad: Äripäev, aastaraamat Kes? Mis? Kus? jm.

Autor: Lemmi Kann, Väinu Rozental

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700