Autor: Lemmi Kann • 12. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-spetsialist: tarkvara tuleb eurokõlblikuks kohendada juba praegu

Maailma suurima majandustarkvara tootja SAP AG Eesti esindust juhtiva Tiit Partsi sõnul peavad kõik ettevõtted seoses euro-otsusega alustama oma raamatupidamis- ja juhtimistarkvara ümber seadistamisega, et mitte jaanuarist töövõimetuks muutuda.

Tiit Partsi sõnul tähendab ettevõtete eurole üleminek isegi kaasaegse tarkvara puhul rida töid - olemasoleva seadistuse kaardistamine, skriptide ümberkirjutamine, andmete konverteerimine, üleminekutestid ning vajadusel parandused ja uued testid.

“Kui ettevõte kasutab keerulisemalt seadistatavaid programme, siis tuleb lisaks arvestada veel programmeerimine, mis on aeganõudev ja kulukas. Kui eurole üleminekut toetavate IT-lahendustega õigeaegselt mitte tegeleda, siis tekib oht, et ettevõte muutub mõneks ajaks päris töövõimetuks,” ütles Parts.

Kui ettevõttel on lepinguline tarkvarapartner, peaks üleminek üldjuhul olema sujuv ning võrdlemisi odav, moodustades vaid murdosa IT-süsteemi regulaarsest hooldustasust. Rahvusvaheliste IT-firmade puhul ei pea ka pikka tööjärjekorda kartma, sest neil on Euroopa suurimate majanduste eurole seadistamise kogemus ja ressurss olemas, kinnitas tarkvaraekspert ja lisas et firmade ja Eesti majanduse töös tervikuna õigeaegselt üleminekuga alustades suuremaid seisakuid ei teki.

SAP Estonia juhi Tiit Partsi kinnitusel sõltub oluline osa IT-seadistustest küll raamatupidamisseaduse muudatustest, kuid suur osa tarkvaraettevõtte kohalikest suurklientidest on juba alustanud konverteerimistöödega.

”Ka riigiasutused, näiteks rahandusministeerium tegeles juba varakult riigi IT-lahenduste ümberseadistamisega. Samas lihtsat operatiivtarkvara kasutavad väikeettevõtted ei peagi üleminekuga palju pead murdma, sest olenevalt kasutatavast programmist saab lihtsamad seadistamised ka ise läbi viia,” ütles Parts.

Enam kui 120 riigis 75 000 klienti teenindav SAP AG on maailma juhtiv majandustarkvara tootja. Korporatsioon teenis mullu 10,67 miljardit eurot müügitulu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700