10. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ARVAMUS: vigade parandus valest otsast

Ilmselt on paljudel meeles meedias sajandi maksuvaidluseks tituleeritud kohtulahing Maksu- ja Tolliameti ning endiste AS Sylvester aktsionäride vahel, mis lõppes viimaste võiduga ning mille tulemusena pidi riik tagastama maksumaksjatele kohtu poolt tühistatud maksuotsuste alusel tasutud rahasummad ning lisaks maksma viimastele alusetult nõutud summadelt kokku ligi 250 miljonit krooni intressi.

Näib, et riigi rahakoti valvamise ja maksupoliitika kavandamise ning elluviimise eest hea seisev Rahandusministeerium on saadud õppetunnist õppinud ja kavandab abinõude rakendamist, mis peaksid sarnase olukorra tulevikus välistama. Plaanitavaks meetmeks ei ole aga ministeeriumi valitsemisalas tegutseva maksuhalduri senisest ettevaatlikum ja kaalutletum tegevus majandusliku tõlgendamise meetodi rakendamisel ja seeläbi tehingute maksustamisel, vaid hoopis maksukorralduse seaduse intressi arvestamist ja tasumist reguleerivate sätete muutmine.

Rahandusministeeriumis on valminud ja juba ka kooskõlastusringi läbinud nimetatud seaduse muutmise seaduse eelnõu, milles nähakse ette rida muudatusi nii riigi kui ka maksumaksja kasuks toimuva intressi arvestamist reguleerivate normide osas. Kava kohaselt peaksid muudatused jõustuma 2011. aasta alguses.Eelnõu näeb ette, et edaspidi võib maksuhaldur enda poolt tehtud maksuotsuse või muu haldusakti täitmise peatada omal algatusel kaalukale avalikule huvile viidates ning seda juhul, kui maksumaksja on akti vaidlustanud. Sellise muudatuse vajadust põhjendatakse eelnõu seletuskirjas asjaoluga, et maksuhalduril võivad tekkida pärast akti andmist põhjendatud kahtlused selle õiguspärasuse osas vaidlusaluses küsimuses ebaselge või vastuolulise kohtupraktika tõttu, aga ka siis, kui pole selge kohaldatud õigusnormi põhiseaduspärasus või kooskõla Euroopa Ühenduse õigusega. Vaidlusaluse haldusakti täitmise peatamisel ei arvestataks edaspidi enam intressi maksumaksja kasuks ning seda kuni akti täitmise peatamise lõpuni.Ühtlasi oleks maksuhalduril õigus vaidlustatud maksunõude alusel maksumaksja poolt kohtumenetluse ajal tasutud summad viimasele tagastada ning positiivse kohtulahendi korral hiljem uuesti sisse nõuda. Samas ei arvestataks haldusakti täitmise peatamise korral vaidlustatud maksusummalt intressi ka maksumaksja kahjuks ning seda samuti kuni täitmise peatamise lõppemiseni.Lisaks näeb eelnõu täiendavalt ette, et maksukohustuslasel on tulevikus intresside saamise õigus vaid juhul, kui maksuhalduri haldusaktiga kohustati teda alusetult tasuma seaduses ettenähtust suuremat maksusummat. Maksumaksja saaks nõuda tema kasuks intressi arvestamist ja tasumist üksnes kuni maksusumma tasumise aluseks olnud maksuotsuse või muu akti muutmise või kehtetuks tunnistamise päevani, mitte aga rahasumma tegeliku tagastamise päevani.Eelnõu kooskõlastanud justiitsministeerium asus seisukohale, et plaanitavad muudatused haldusakti täitmise võimaluse osas seaksid maksumaksjad riigiga võrreldes ebavõrdsesse olukorda ja muudatuste sisseviimist ei saa õigustada kaalukate avalike huvidega. Samuti ei peetud haldusmenetluse loogikaga kooskõlas olevaks põhimõtet, et maksuhalduril on võimalik peatada maksumaksja poolt juba täidetud haldusakti täitmine.Seetõttu palus justiitsministeerium eelnõud muuta, millest tulenevalt on lootust, et see päris praegusel kujul siiski seaduseks ei saa ning muutub maksumaksja jaoks sõbralikumaks.

Autor: Lemmi Kann, Jaak Siim

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700