3. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas saada raamatupidamise aastaaruande andmed lihtsalt äriregistrisse?

Alates selle aasta 1. jaanuarist on kohustuslik esitada raamatupidamise aastaaruanne elektrooniliselt. Selleks otstarbeks on Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK) välja arendanud ka maailma mõistes võrdlemisi unikaalse süsteemi. Loodud äriregistri infosüsteem võimaldab ettevõtte omanikul siseneda RIKi hallatavasse ettevõtjaportaali ning otse internetis täita ja esitada ettevõtte kohta käivad raamatupidamisandmed. Sisuliselt tähendab see seda, et riik saab andmeid töödelda palju lihtsamalt ja kiiremini.

Ettevõtja jaoks tähendab see samas uut kohustust ja kuigi äriregistri süsteem on üsna kasutajasõbralik, võib see kohustus olla paljude jaoks aeganõudev ja tüütu. Esiteks vajab uus süsteem alati harjumist ja õppimist. Teiseks võib andmete kandmine ettevõtte infosüsteemist äriregistri süsteemi osutuda üsnagi pikaks protsessiks. Mõningaseks takistuseks võib olla ka see, et andmete edastamiseks peab süsteemi sisenema ettevõtte esindusõiguslik isik ja seega ei saa sellega üldjuhul tegeleda firma raamatupidaja. Lisatakistusi võib põhjustada see, kui esineb probleeme internetiühendusega. Samuti tuleb arvestada sellega, et iga teatud aja tagant aegub kasutaja sessioon äriregistri süsteemis. Kuigi tegemist on igati vajaliku omadusega tagamaks süsteemi turvalisust, võib see muuta andmete sisestamise veidi ebamugavamaks.

Aja kokkuhoidmiseks on aga võimalik äriregistri süsteemi üles laadida spetsiaalne XBRL-dokument, mis paneb automaatselt õiged andmed õigetesse lahtritesse. Kahjuks pole selle faili loomine aga tavakasutajatel kuigi lihtne, kuna nõuab eraldi tarkvara, mis peab seejuures olema seadistatud vastavaks just Eesti tingimustele. Selle keerukusest annab aimu ka see, et ainult üksikud suuremad majandustarkvaratootjad on sellekohase täienduseni jõudnud.Küll aga on ettevõtete jaoks muutunud kättesaadavaks spetsiaalne Aruanne24 tarkvara, mis võimaldab ettevõtjal koostada raamatupidamise aastaaruanne harjumuspärases Microsoft Exceli keskkonnas, luua sisestatud andmete põhjal ise XBRL-dokument ning laadida see äriregistri infosüsteemi. Tulenevalt mitmetest eelistest, saab Aruanne24 tarkvara abiga oluliselt aega kokku hoida.

Esiteks pole Aruanne24 tarkvara kasutades tarvis kulutada aega aruannete käsitsi sisestamisele äriregistri süsteemis. Samuti ei ole vaja luua täiendavaid ligipääse firma raamatupidajale, kuna antud Exceli failiga võib igaüks oma arvutis töötada ja pärast aruande sisestamist ka XBRL-faili luua. Selle üles laadimine RIKi süsteemi võtab aega vaid mõned minutid ja selleks on ettevõtte esindusõigusega isikul suurema tõenäosusega aega. tarkvara abil raamatupidamise aastaaruande elektrooniline täitmine lihtne ega võta kaua aega, riik saab kiiremini ja paremini andmeid töödelda ning kokkuvõttes Eesti haldussuutlikkus tõuseb ja meie eduka e-riigi kuvand kinnistub.

Raamatupidamise aastaaruande täitmine Excelis võimaldab muu hulgas kasutada kogu Exceli funktsionaalsust, mis kindlasti kiirendab aruande täitmist. Omaette eeliseks on seegi, et Aruanne24 tarkvara on saadaval nii eesti kui ka vene keeles. Kui andmeid sisestab juhtumisi isik, kelle emakeel on vene keel, siis on tal võimalik jällegi kiiremini ja efektiivsemalt aruanne valmis saada.Seega on Aruanne24.ee

Lisainfo: http://www.aruanne24.ee

 

 

 

Autor: Anna Pomm, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700