Autor: Lemmi Kann • 29. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PwC: masu jõuab omavalitsusteni siis, kui ärisektoris on juba tõus

PricewaterhouseCoopers’i rahvusvaheline uuring näitab, et maailma suured omavalitsusüksused on seni majanduskriisi mõju suhtes olnud üsna rahulikud, piirdudes vaid marginaalsete eelarvekärbetega.

Uuringust selgub, et omavalitsusüksused ei usu, et kriis mõjutab oluliselt nende tegutsemis- ja juhtimispõhimõtteid ning pakutavaid avalikke teenuseid.

Uuringu läbiviijad usuvad, et majanduskriisi tõeline mõju ei ole omavalitsussektorini veel jõudnud, lähema 2-3 aasta jooksul vähenevad aga jõuliselt nii omatulud kui maksulaekumised ning linnade juhtimisstruktuure võib seetõttu ohustada ka „ajude äravool“ ettevõtlussektorisse, mis on kriisi nullpunkti juba läbinud ja uuel tõusul (vt. joonist).

 

Omavalitsusüksustel soovitatakse õppida ettevõtete kogemustest ja vigadest.

Peamised valdkonnad, kus keerulisi otsuseid tuleb vastu võtta, on:

• Milliseid investeeringuprogramme jätkata ja millised külmutada? Omavalitsuste puhul peaksid prioriteedid olema kõrge sotsiaal-majandusliku väljundiga programmid, eriti need, mis aitavad erasektoril uusi töökohti luua.• Kuidas teha koostööd teiste omavalitsusüksuste, riigi, ärisektori ja kolmanda sektoriga kõigis olulistes valdkondades: haridus, tervishoid, sotsiaalhoolekanne jm.

"See võib tähendada omavalitsusüksuse vajadust enda pakutavad teenused kriitilise pilguga üle vaadata: millised on seadustest tulenevad kohustused ja milliseid teenuseid osutatakse „vanast harjumusest“ ja mida seega on võimalik katkestada või osutada teisel moel," kommenteeris uuringut PricewaterhouseCoopers’i juhtivkonsultant Jüri Etverk.

Taust käigus küsitleti 58 linna ja omavalitsusorganisatsiooni juhti üle maailma, seda nii arenenud kui arenguriikidest.. 

Uuringu "Seizing the day: The impact of the global financial crisis on cities and local public services"

Täismahus uuringut saab lugeda SIIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700