19. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perega veedetud aeg tagab tööl paremad tulemused

Ettevõtete juhtide seas läbi viidud küsitluses selgus, et pere ja tööelu ühildamine ei kuulu raketiteaduste valdkonda. Masu tõttu tuleb küll varasemast rohkem kompromisse teha, samastagab perega veedetud aeg ka paremad tulemused töös.

Ellen Tohvri,  E-Audit OÜ juhatajaMinu jaoks ei ole pere ja tööelu ühildamine mingi probleem, saan sellega väga hästi hakkama. Ka keeruline majanduslik olukord ei tähenda seda, et teeksin tööd rohkem või kuidagi teisiti, olen tööd teinud kogu aeg ühtemoodi. Minu jaoks on tegelikult praegu töö ja pereelu ühildamine palju lihtsam kui näiteks kümme aastat tagasi, sest lapsed on suureks kasvanud ja iseseisva elu peal ning tähelepanu vajab ainult abikaasa. Pigem pean valima hobide ja töö vahel, kuna hobi spordi näol võtab väga palju aega ja energiat.      

  See, kui hästi töö ja eraelu eraldamine välja tuleb, on prioriteetide püstitamise küsimus. Sõltub on see ka inimese isiksuseomadustest. Kui tööasjadega ei jõua tööajal valmis, on see paljuski planeerimatuse tulemus. Või siis ei usaldata piisavalt teisi, et delegeerida, ja püütakse ise kõigega tegeleda.Arvan, et puhkeaeg on väga oluline, sest millalgi tuleb ennast laadida. Minu põhimõte on, et kui inimesel pole võimalust kaks päeva nädalas ennast laadida, siis ta teeb seda töö arvel ja tööajast. Inimesed, kes räägivad, et nad töötavad seitse päeva nädalas, ei tee seda kindlasti nii efektiivselt kui viie päevaga piirdujad. Puhkuse puudusel tuleb millegi pealt lõivu maksta.

Ivo Saarma, ASi Fertilitas omanikOleme abikaasaga mõlemad ettevõtjad ning selles mõttes pole töö ja pereelu ühildamisega probleeme olnud, kuna saame oma ajagraafikuid sobitada. Tegu pole täpselt kellast kellani tööga. Kui nädala sees on vaja lastega olla, saab näiteks nädalavahetusel tööd teha. Nii et oleme saanud suurepäraselt hakkama.

Eks majanduslikult keerukas aeg tähendab kindlasti rohkem stressi ning lisapingeid, aga midagi traagilist, mis tähendaks tunduvalt suuremat töötegemise vajadust, ma praeguses seisus ei näe.Kuna ettevõte on tegutsenud juba pikka aega, on meie tegevus üsna stabiilne, ning saame oma tegemisi rohkem planeerida. Ettevõtluse algusaastatel olid tööpäevad pikemad ja eks see kippus aeg-ajalt ka pere suhtes probleeme tekitama. Kõik, kes äri alles püsti panevad, peavad kindlasti rohkem vaeva nägema ja tööd tegema, seda eriti nii keerulisel ajal kui praegu. Ning kust see aeg ikka tuleb kui pere arvelt.Mis puudutab meie ettevõtte töötajaid, siis eks selliste töökohtade puhul, kus tuleb kellast kellani kohal olla, tekib töötajatel ikka ajaga probleeme. Eriti siis, kui tegemist on pereinimestega, kellel on lapsed. Meie töötajatest on 2/3 naised ning enamik neist on pereinimesed. Valvete puhul on neil teatud määral võimalus ka ise aega valida või vahetada, aga oleme teinud vajadusel ka täiesti individuaalseid graafikuid, nii et võib öelda, et me oleme üsna peresõbralik ettevõte.    

Piia Ausman, Haus Galerii omanik

Kui on kergemad ja rahulikumad ajad, tekib teine pere- ja töörütm kui kiirel ja keerulisemal ajal.

Raskel ajal tekib tihedam töörütm, mis tähendab perega ka rohkem kompromissidele minekut. Projekte on varasemaga võrreldes palju rohkem, ega galeriilgi praegu kergelt lähe, mistõttu tööl on rabelemist palju rohkem.Kui varem käisin kontoris kohal vaid kolm päeva nädalas – teisipäevast neljapäevani – ja ülejäänud aja sain olla kodus, ning sellises rütmis töötades said kõik vajalikud asjad aetud, tegevused olid sisse töötatud ja toimisid, siis praegu on vaja kohapeal olla rohkem. Praegu on vaja töötada intensiivsemalt, paljusid aspekte ja harjumusi on tarvis ümber hinnata ning kompromisse teha. Aga ma ei käsitle seda kui konstantset muutust, vaid ajutist vajadust. Ükski äri pole pidevalt kasvav, vaid iga äri toimib tsüklite ja lainetena. Kui oled laineharjal, saad jõudu koguda ja ennast vähem tööle pühendada, kui sügavikus, pead kontsentreeritumalt tegutsema, n-ö tuult tegema. Lähtuma peab alati vajadustest ja hetkeolukorrast.Praegu on kokkuhoidmise ja kompromisside aeg. Kui praegu seda teha ei suudeta, kaotatakse hiljem selle pärast palju rohkem. Me teeme kompromisse ju hea ajaga  võrreldes ning kompromisside eesmärk on kindlustada oma jalgealust, et taas tuleks aeg, mil asjad oleksid nii, nagu meile meeldib.Kui juhid äri, vastutad laiemate protsesside kui iseenda eest. Juht saab sellest aru ja püüab vooluga kaasa minna, see on loomulik ja seda on perel raske vaidlustada.   

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700