Autor: Rivo Sarapik • 29. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: arenevate turgude firmad ostavad lääne ettevõtteid

Arenevate turgude majandused on majandussurutisest üle saamas kiiremini kui juhtivad tööstusriigid, seda kinnitab KPMG viimane piiriüleste ettevõtteostude analüüs, teatas KPMG Baltics.

KPMG värske uuring Emerging Markets International Acquisition Tracker (EMIAT) näitab arenevate turgude ettevõtete suuremat aktiivsust piirülestes tehingutes, samas kui arenenud riikidest alguse saanud tehingud on endiselt languses.

Arenevate riikide ettevõtted tegid juhtivates tööstusriikides (E2D tehingud) 2009. aasta teises pooles 102 tehingut, mis märgatavalt rohkem esimese kuue kuu 78 tehingust. Samas langes vastupidise suunaga tehingute (D2E) arv 216le ning tagasiminek on väldanud juba kaks aastat. E2D tehingute osakaal moodustab D2E tehingutest 47 protsenti, mis on kõrgeima näitaja hetkest, mil EMIATi hakati läbi viima.

"Arenevad turud ning sealsed ostuhuvilised ettevõtted on vabanemas palju kiiremini ja jõulisemalt probleemidest, mis rõhuvad lääne majandusi. EMIAT näitab,  et arenevatelt turgudelt alguse saanud tehingute mahud langesid vaid aasta jooksul, samas kui läänes kestab langus juba kaks aastat," ütles KPMG Balticsi juhatuse esimees Andris Jegers.

Hiina firmad näitavad üles suuremat huvi välismaiste ettevõtete omandamiseks. Näha on ka Lähis-Ida aktiivsuse suurenemist ning see saab veel hoogu juurde, niipea kui sealsed riiklikud investeerimisfondid (SWFid) tegutsema asuvad. Seejuures on Indiast pärit ostjad veel suhteliselt tagasihoidlikud, kuna ootavad krediidiliinide taastumist, sest on alati eelistanud laenuga ostmist. India ostjate elavnemine tähendaks E2D ja D2E tehingute vahelise lõhe veelgi kiiremat vähenemist.

India domineeris E2D tehingutes 2008. aastani, kuid Hiina on nüüd möödunud, tehes 2009. aastal 50 tehingu võrreldes India 25ga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700