Autor: Lemmi Kann • 18. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiaoptsioonide üleandmise maksustamise kord muutub

Alates järgmise aasta 1. jaanuarist muutub aktsiaoptsioonide üleandmise ja annetuste maksustamise kord ning FIE ettevõtte tasuta üleandmine lähisugulastele hakkab olema soodsam.

Valitsus otsustas täna mitu tulumaksuseaduse muudatust, millest olulisimad puudutavad annetuste maksustamist ja aktsiaoptsioonide üleandmist. Lisaks muutub soodsamaks FIE ettevõtte tasuta üleandmine lähisugulasele ning korrastub nende inimeste tulust mahaarvamiste tegemise kord, kes saavad palka nii Eestis kui välismaal. 

Töötajate motiveerimise soodustamiseks ning äriühingu tegevusse kaasamiseks on eelnõusse viidud aktsiaoptsioonide maksustamist puudutav muudatus.Lisaks muudetakse füüsiliste isikute maksuvaba tulu ja muude maksustatavast tulust tehtavate mahaarvamiste korda. Kui Eesti residendist füüsiline isik teenib vähemalt 75 protsenti oma maksustatavast tulust välismaal ning Eesti seda tulu ei maksusta, siis saab ta Eestis teenitud tulult teha mahaarvamisi proportsionaalselt siin teenitud tuluga. Edaspidi võetakse soodustusega laenu intressi aluseks Eesti Panga eraisikutele eurodes antava tarbimislaenude statistika.

Edaspidi ei maksustata aktsiaoptsioone enam töötajale andmise hetkel, vaid nende realiseerimisel või võõrandamisel. Kui realiseerimine toimub pärast kolme aasta möödumist optsiooni andmisest, vabastatakse saadud tulu nii tulu- kui sotsiaalmaksust. Optsiooni võõrandamisel säilib aga maksukohustus, sest sel juhul ei täida optsiooni andmine töötajale eesmärki. Eelnõu kohaselt kaotatakse tulumaksusoodustus riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustele, haiglatele ja ülikoolidele tehtavatelt annetustelt.

Praegu automaatselt maksusoodustust saavad usulised ühendused (nt kirikud) peavad tulevikus taotlema tulumaksusoodustusega nimekirja kandmist sarnaselt ülejäänud mittetulundusühingutega.Samas luuakse võimalus teha maksuvabalt annetusi teiste Euroopa majanduspiirkonna riikide mittetulundusühingutele. Annetuste maksustamisega seotud muudatused on vajalikud Euroopa Komisjoni poolt algatatud rikkumismenetluse lõpetamiseks. Tulevikus muutub maksuvabaks füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtte tasuta üleandmine või pärandamine lähisugulasele, eeldusel et viimane jätkab ettevõtlustegevusega. 

Analoogseks muutub ka mitteresidendist füüsilise isiku maksustamise kord, kui ta teenib Eestis vähemalt 75 protsenti oma tulust. Kui Eestis teenitud tulu jääb alla 75 protsendi, siis saab isik teha mahaarvamisi proportsionaalselt siin teenitule, kui ta tõendab, et ei saa teha mahaarvamisi välismaal. Mõnevõrra muutub ka tööandja poolt oma töötajale antud sooduslaenult erisoodustuse arvestamise kord.

 Riigikogus vastuvõtmise korral jõustuvad nimetatud muudatused 1. jaanuaril 2011.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700