Autor: Lemmi Kann • 5. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahandusministeerium ootab 0,4% hinnatõusu

Sarnaselt Eesti Pangaga ootab rahandusministeerium aasta alguses kerget hinnatõusu.

Statistikaameti andmetel tõusid veebruaris tarbijahinnad jaanuariga võrreldes 0,2 protsenti ning langesid eelmise aasta veebruariga võrreldes 0,1 protsenti. Euroalal ulatus esialgsel hinnangul inflatsioon aastases võrdluses 0,9 protsendini.

 Kuigi sisenõudluse madalseisu ja tööturu nõrkuse püsides võiks oodata hindade languse süvenemist, annavad viimased andmed põhjust oodata kerge hinnatõusu taastumist aastases võrdluses, teatas rahandusministeerium.

Ministeeriumi teatel on peamiseks hinnatõusu põhjuseks on energiahindade tõus, mis omakorda on tingitud naftatoodete kõrgest hinnatasemest välisturgudel. Teiseks põhjuseks on toiduained - aiasaaduste hinnad on viimastel kuudel tõusnud osalt külma ilma tõttu. Oma mõju on olnud ka erinevatel maksumuudatustel.

Rahandusministeeriumi viimase prognoosi kohaselt jääb hindade tõus 2010. aastal siiski tagasihoidlikuks, ulatudes 0,4 protsendini.

 Jaanuariga võrreldes olid peamisteks tarbijahinnaindeksi mõjutajateks mootorikütuste, riietuse ja toidukorvi kallinemine. Olulisematest kaubagruppidest võis täheldada odavnemist vaid sideteenuste osas. Riietuse puhul toimusid veebruaris tavapärased arengud, ehk aasta alguse hooajalistele allahindlustele järgnes uue hooaja kaupade müügiletulekuga kerge hinnatõus. Toidukorvi maksumust on lisaks tõusvatele aiasaaduste hindadele mõjutanud leiva- ja lihatooted, kus on hinnalangus jätkumas madalamate kokkuostuhindade tõttu. Olukorras, kus majapidamiste sissetulekud vähenevad, võib lähiajal taastuv inflatsiooniline keskkond vähendada tarbijate kindlustunnet ja ostujõudu, mistõttu sisetarbimine jätkab langust, leiab rahandusministeerium.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700