Autor: Lemmi Kann • 1. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank Liising seljatas käibemaksuvaidluses maksuameti

Maksuamet kaotas olulise käibemaksuvaidluse, mis puudutab kõiki äriühinguid, kes osutavad sõiduautode liisingusse andmise teenust.

Maksu- ja Tolliamet määras 2007. aastal alanud käibemaksu revisjoni tulemusel Swedbank Liising AS-le maksuotsusega tasumisele 9 266 635 krooni. Vaidluse põhjustas asjaolu, et Liising oli korraldanud klientidele liisitud ning avariisse sattunud sõidukite taastusremonti viisil, kus taastusremondi tellis ja selle eest tasus remonditeenuse osutajale Liising.

Kui taastusremondi teenuse osutaja väljastas Liisingule käibemaksustatud arve, siis tasus Liising arve ning küsis tasutud käibemaksu riigilt tagasi sisendkäibemaksuna.Maksuhalduri arvates ei olnud Liisingul õigust tasutud käibemaksu sisendkäibemaksuna tagasi küsida.Vaidluse praktilist tähendust on Swedbank Liisingut esindanud advokaadibüroo Tark & Co partneri Erki Kergandbergi sõnul raske alahinnata, sest see puudutab kõiki äriühinguid, kes osutavad sõiduautode liisingusse andmise teenust.

Liising ei nõustunud maksuotsusega leides, et on tegutsenud vastavalt seadusele.

Esimese astme kohus nõustus MTA tõlgendusega. Liisingu esindaja vandeadvokaat Erki Kergandberg esitas Tallinna Ringkonnakohtule apellatsioonkaebuse.Teise astme kohus nõustus apellatsioonkaebuses esitatud põhjendustega ja tühistas Tallinna Halduskohtu otsuse. Muu hulgas rõhutas ringkonnakohus Riigikohtu poolt väljendatud olulist seisukohta, mille kohaselt on maksukohuslasel, sealhulgas Liisingul, vabadus teha tema poolt valitud toiminguid, arvestades muu hulgas maksunduslike kaalutlustega, ning kellelgi ei ole kohustust korraldada oma tegevust viisil, millega kaasneb kõrgem maksukoormus, mida sisuliselt nõudis MTA.

 23. veebruaril 2010. a keeldus Riigikohus MTA kassatsioonkaebuse menetlusse võtmisest.

Täiendava info ja ringkonnakohtu otsusega on võimalik tutvuda advokaadibüroo Tark & Co kodulehel SIIN.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700