Autor: Lemmi Kann • 1. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EVEA:  Äriseadustiku muutmise eelnõus on olulised puudused

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) on esitanud Justiitsministeeriumile arvamuse Äriseadustiku muutmise eelnõu kohta, milles on EVEA hinnangul kaks olulist puudust.

"Üldjoontes on meil hea meel nõustuda paljude eelnõus toodud muudatustega, mis vähendavad ettevõtjate halduskoormust ja teatud juhtudel ka asjaajamisega seotud rahalisi kulutusi. Siiski on kaks teemat, mille puhul EVEA ei saa pakutavate lahendustega rahul olla," nentis EVEA president Marina Kaas ja viitas järgmistele punktidele:

1. Piiratud vastutusega ühingu miinimumkapitali nõue

EVEA on seisukohal, et Justiitsministeeriumi poolt pakutud lahendus, kus kapitali rahalist ja mitterahalist sissemakset võib ajatada ning asendada võlanõudega osaniku vastu miinimum- summas 40 000 EEK, ei muuda sisuliselt midagi, vaid tegelikult seadustab niigi kehtiva olukorra.

"EVEA on aastaid seisnud selle eest, et osaühingu miinimumkapitali nõue viidaks nii madalale tasemele, et igaüks suudaks hakata ettevõtjaks. Kui 1 kroon või 1 Euro võib tunduda liiga vähe, siis 4 Eesti keskmist kuupalga, kas rahas või võlakohustusena, on selgelt liiga palju," selgitab EVEA oma seisukohta.

Justiitsministeeriumi pakutud muudatus ei too meid EVEA hinnangul lähemale Euroopa Komisjoni ideele luua 1-eurone piiratud vastutusega äriühing ning ei täida selgelt eesmärki motiveerida ettevõtlusega alustamiseks uusi sihtrühmi: koolide/kõrgkoolide lõpetajaid, töökoha kaotanuid või koondatavaid, koduperenaisi jt. 

Pidades silmas eelnõu seletuskirja argumentatsiooni, ei ole EVEA arvates ka 40 000 kroonine „tagatis” piisav võlausaldajate huvide tegelikuks kaitsmiseks võimaliku maksejõuetuse korral. Küll aga mõjub selline miinimumkapitali künnis pidurina eelnimetatud sihtrühmadele, kelle hulgast võiksid tulla uued väikeettevõtjad.

2. Allutatud laenud omanike poolt

EVEA juhib tähelepanu asjaolule, et esitatud kujul, mil omaniku laen raskustes ettevõttele loetakse automaatselt sissemakseks osakapitali, pärsib regulatsioon äriühingu osanike huvi anda äriühingule laenu. Uus regulatsioon võib mitteallutatud laenust teha ootamatult allutatud laenu, seda ka osaniku või kolmanda isiku tahte vastaselt.

"Pakutav lahendus vähendaks osanike valmidust tulla appi oma raskustes ettevõtetele olukorras, kus teisi laenuandjaid leida on ilmselt võimatu. See omakorda suurendaks ettevõtete likvideerimiste arvu, kaoksid  töökohad ja kättevõidetud turuosad," märgib EVEA oma arvamuses.

"Mõlemat eeltoodud konstruktsiooni iseloomustab asjaolu, et need, olles küll suunatud ühiskonna kaitsmisele väikese hulga ebaausate inimeste eest, ahistavad samas ausaid ettevõtjaid. EVEA ei saa sellega nõustuda ning on seisukohal, et nimetatud teemad vajavad täiendavat analüüsi ja laiapõhjalist arutelu," teatab EVEA oma pöördumises.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700