Autor: Lemmi Kann • 25. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu võttis vastu tolli- ja käibemaksuseaduse muudatused

Riigikogu võttis täna 70 poolthäälega vastu tolli- ja käibemaksuseaduse muudatused.

Eelnõuga kavandatavate muudatustega viiakse tolliseadus  kooskõlla ühenduse tolliseadustikus ja selle rakendussätetes tehtud muudatustega, mis puudutavad ülddeklaratsiooni esitamist, laiendatakse tolli pädevust sularaha kontrolliga seonduvalt ja kehtestatakse alus ajatundlike kaupade piiriületuseks eelisjärjekorras, märgitakse eelnõu seletuskirjas.

Tolli- ja käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu vastu võtmisel arvestati kõiki eelnõule esitatud muudatusettepanekuid.

Komisjoni poolt esitati järgmised muudatusettepanekud:

    * tollideklaratsiooni esitamise kohustus tekib nii kaubasaadetise koguselise kui ka väärtuse Eesti maksuseadustes sätestatud maksuvaba piiri ületamisel;

    * puuetega isikutele mõeldud kauba importimisel on õigus käibemaksuvabastusele ainult asutustel;    * muutub viide nõukogu määrusele, millega kehtestatakse ühenduse tollimaksuvabastuse süsteem.

Olulisemad muudatused tolliseaduses võrreldes kehtiva korraga:

    * tollil on õigus sularaha kinni pidada kuni 48 tundi. Tänasel päeval ei ole tollil rahapesu või terrorismi rahastamise kahtluse korral õigust sularaha kinni pidada. Muudatuse eesmärgiks on rahapesualase võitluse tõhustamine ja koostöö parandamine tolli ja rahapesu andmebüroo vahel;

    * täiendatakse MTA ametnike eri- ja abivahendite loetelu, mis on sarnased politsei kasutuses olevate vahenditega;    * Eesti Tollitariifistiku haldamise eest määratakse vastutajaks Maksu- ja Tolliamet;    * vastavalt Ühenduse tolliseadustiku muudatustele räägitakse edaspidi kauba ajutisel ladustamisel kauba valdajast, mitte enam ülddeklaratsiooni esitajast;    * seaduse täiendusega antakse tollile kaalutlusõigus ajatundlike kaupade (elusloomad ja -taimed, kiirestiriknevad toidukaubad, ajalehed-ajakirjad, veri, inimese kehaosad ja organid) piiriületuse kiirendamiseks;    * laiendatakse tervishoiuteenust osutavatele asutustele, hoolekandeasutustele või kohalikule omavalitsusüksusele üleantavate konfiskeeritud võltsitud kaupade ringi. Kui tänasel päeval on lubatud üle anda vaid rõivaid või jalatseid, siis muudatuse kohaselt laieneb see õigus lisaks rõivastele ja jalatsitele mistahes võltsitud kaupadele tingimusel, et lubamatud tähised on esemetelt eemaldatud.

Käibemaksuseaduses muudetakse § 17 lg 3 p 2 ja laiendatakse tervishoiu- või hoolekandeasutusele või kohaliku omavalitsusüksusele üleantava konfiskeeritud kauba ringi.

Seaduse rakendamisega kaasnevad kulutused on ette nähtud MTA 2010. a eelarves.

Seadus jõustumise aeg on 01. mai 2010. aastal.

Loe eelnõu seletuskirja SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700