Autor: Lemmi Kann • 19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: kahju hüvitamine omanike poolt

Küsimus: Esialgsete prognoosi kohaselt Ettevõte lõpetab majandusaasta kahjumiga ning on tekkinud raskusi omakapitali täitmisega vastavalt ÄS nõuetega.Osanike koosolekul otsustati kahjum osanike poolt vastavalt osalusele ettevõttele hüvitada ja kanda muudesse ärituludesse.

Kas ja kuidas sellist nõuet Osaühing oma raamatupidamises kajastada saab?

Vastus: Kui vara vähenemisel on omanikud võtnud vastu otsuse katta kahjum rahaliste sissemaksetega, siis seda ei saa aktsiaselts/osaühing kajastada oma raamatupidamisarvestuses enne, kui see summa ka kassaliselt laekub.

Sissemaksete kassalisel laekumisel ei kajastata seda vastavalt RTJ 1 p 24-le mitte tulu, vaid bilansis omakapitali koosseisus eelmiste perioodide kahjumi vähendusena või eraldi real nimetusega Omanike sissemakse omakapitali.

Majandusaasta aruandega koos tuleb esitada vastavasisuline kahjumi katmise otsus ning ka tegevusaruandes seda kirjeldada.

Täiendusena võib lisada, et maksuaspektist võiks kaaluda vara vähenemise korral kasutatavate abinõude alternatiivseid variante, nt aktsia/osakapitali suurendamist.

Maksustamisel tekib erinevus äriühingu poolt tulevikus tekkida võiva kasumi jagamisel. Kahjumi katmise sissemaksete korral kuulub kasumi hilisem jagamine maksustamisele st tehtud sissemakseid (omaniku kulu) ei võeta dividendide (omaniku tulu) maksustamisel arvesse.

Aktsia/osakapitali praeguse suurendamise variandi korral ei maksustata aktsiakapitali hilisemal vähendamisel omanikele tehtud väljamakseid tehtud sissemakse ulatuses st omaniku tulu maksustamisel võetakse arvesse tema kulu.

Vastas BDO Eesti AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700