Autor: Lemmi Kann • 18. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: offshore firmalt ostetud kauba maksustamine

Küsimus: Offshore firma (Panama) müüb Eesti firmale kauppa (tehing toimub Lätis või siis Eestis). Kas sellest tehingust tulenevad mingid lisamaksud Eesti firmale või mitte?

Vastus: Tulumaksuseaduse alusel võib maksukohustus tekkida, kui väljamakse saaja klassifitseerib madala maksumääraga territooriumil asuvaks.. Viidatud nimekirjas on märgitud ka Panama.

Tulumaksuseaduse (edaspidi TuMS) § 10 lõikes 1 on nimetatud tingimused, millal välisriiki või välisriigis asuvat piirkonda loetakse madala maksumääraga territooriumiks. Sama paragrahvi lõikes 2 on sätestatud tingimused, millal isikut ei ole loeta madala maksumääraga territooriumil asuvaks, nt kui juriidilise isiku aastatulust üle 50% moodustab tulu kaupade tootmisest.Maksu- ja Tolliameti kodulehel on nimekiri piirkondadest, mida eelduslikult loetakse madala maksumääraga territooriumiks http://www.emta.ee/index.php?id=1952&highlight=valge,nimekiri

TuMS § 52 lg 2 p 5 kohaselt maksustatakse tulumaksuga laenu andmine või ettemakse sooritamine madala maksumääraga territooriumil asuvale juriidilise isikule või muul viisil nõudeõiguse omandamine madala maksumääraga territooriumil asuva juriidilise isiku vastu.

Seega, juhul kui te soetate kauba ilma ettemaksu tegemata või hankija aastatulust üle 50 moodustab tulu kaupade tootmisest, siis tulumaksukohustust Eestis ei teki.

Tegemaks kindlaks millise riigi käibemaksuseadus kohaldub, on oluline teada, kus riigis asub kaup tehingu tegemise hetkel ja kas tehinguga kaasneb kauba liikumine riikide vahel.

Vastas KPMG Baltics AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700