Autor: Lemmi Kann • 15. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: välisaktsiate mitterahaline sissemakse

Küsimus: Kuidas kajastada 51% välisaktsiate mitterahalist sissemakset majandusaasta keskel ja kas tuleb koostada siis konsolideeritud majandusaasta aruanne?

Vastus: RTJ 11 p 8 kohaselt loetakse tütarettevõtteks kõiki ettevõtteid, mida kontrollitakse teise ettevõtte (emaettevõtte) poolt. Kontrolli olemasolu eeldatakse juhul, kui emaettevõtte omanduses on otse või tütarettevõtete kaudu rohkem kui 50% tütarettevõtte hääleõigusest. Seega teie küsimuse puhul on tegemist tütarettevõtte osade soetamisega. Eeldades, et soetus on toimunud sõltumatutelt osapooltelt, kajastatakse antud tehingut ostumeetodil, mille rakendamist kirjeldab RTJ 11 p 17 -50.

Raamatupidamise seaduse kohaselt tuleb koostada majandusaasta lõppedes konsolideerimisgrupi majandusaasta aruanne kõigil raamatupidamiskohustuslastel, kellel on valitsev mõju teise raamatupidamiskohustuslase üle (valitsev mõju võib muu hulgas tuleneda suuremast kui 50%-lisest osalusest konsolideeritava üksuse hääleõiguses).

Samas on raamatupidamise seaduse § 29 toodud mõned erandid, kes on  konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande koostamise kohustusest vabastatud:

1) äriühing, kelle aktsiate või osadega esindatud häältest vähemalt 90% kuulub Eestis registreeritud konsolideerivale üksusele, kes on kohustatud koostama ning avalikustama konsolideerimisgrupi auditeeritud majandusaasta aruande;

2) äriühing, kelle aktsiate või osadega esindatud häältest vähemalt 90% kuulub lepinguriigis registreeritud konsolideerivale üksusele, kes on asukohamaa seaduste kohaselt kohustatud koostama ning avalikustama konsolideerimisgrupi auditeeritud majandusaasta aruande;3) konsolideeriv üksus, kelle vähemalt kaks järgmisest kolmest konsolideeritud näitajast aruandeaasta bilansipäeva seisuga on väiksemad kui: äriühingul müügitulu (netokäive) ja teistel raamatupidamiskohustuslastel tulu 10 miljonit krooni, bilansimaht 5 miljonit krooni ja töötajate arv 10;4) konsolideeriv üksus, kelle konsolideeritavate üksuste bilansimahud kokku ei ületa 5% konsolideeriva üksuse bilansimahust ja müügitulu ei ületa 5% konsolideeriva üksuse müügitulust.

Vastas BDO Eesti

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700