Autor: Lemmi Kann • 28. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: kahjumi hüvitamine

Küsimus: Esialgse prognoosi kohaselt lõpetab ettevõte majandusaasta kahjumiga, on tekkinud raskusi omakapitali nõude täitmisega. Osanikud otsustasid koosolekul kahjumi osalusele vastavalt ettevõttele hüvitada. Kas ja kuidas sellist nõuet osaühing oma raamatupidamises kajastada saab?

Vastus: Kui vara vähenemisel on omanikud võtnud vastu otsuse katta kahjum rahaliste sissemaksetega, siis seda ei saa aktsiaselts/osaühing kajastada oma raamatupidamisarvestuses enne, kui see summa ka kassaliselt laekub. Ja seda ei kajastata tuluna, vaid bilansis omakapitali koosseisus eelmiste perioodide kahjumi vähendusena või eraldi real nimetusega Omanike sissemakse omakapitali. Majandusaasta aruandega koos tuleb esitada kahjumi katmise otsus ja ka tegevusaruandes seda kirjeldada.

Täienduseks: maksuaspektist võiks kaaluda vara vähenemise korral kasutatavate abinõude alternatiivseid variante, nt aktsia/osakapitali suurendamist.Maksustamisel tekib erinevus tulevikus tekkida võiva kasumi jagamisel. Kahjumi katmisel sissemaksete korral kuulub kasumi hilisem jagamine maksustamisele, st tehtud sissemakseid ei võeta dividendide maksustamisel arvesse. Aktsia/osakapitali praeguse suurendamise variandi korral ei maksustata aktsiakapitali hilisemal vähendamisel omanikele tehtud väljamakseid nende tehtud sissemakse ulatuses, st omaniku tulu maksustamisel võetakse arvesse tema kulu.Vastas BDO Eesti AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700