Autor: Lemmi Kann • 13. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: eraisikult ostetav kaup ja selle müük

Küsimus: Eraisik Lätist pakub minu firmale kaupa, kuid sularaha eest ja ilma saatelehtedeta. Kuidas teha nii, et seda kaupa saaks müüa Eestis ametlikult (KM-ga)?

Vastus: Käibemaksukohuslasena registreerimata eraisikult soetatud kauba võõrandamisel Eestis on Eesti äriühingust maksumaksja kohustatud maksustama tehingu käibemaksuga.

Kui kaup liigub ilma saatelehtedeta, on maksustamise seisukohast oluline, et ostja suudab tõendada kauba soetamist (nt vastuvõtmise-üleandmise akti, lepingu vm dokumendiga).Kui ei suudeta tõendada, et kaupu on reaalselt soetatud, on risk, et maksuhaldur loeb kulutuse ettevõtlusega mitteseotuks ning nõuab tulumaksu tasumist.Tulumaksuseaduse kohaselt  loetakse ettevõtlusega mitteseotud kuluks väljamaksed, mille kohta maksumaksjal puudub raamatupidamist reguleerivates õigusaktides nõuetele vastav algdokument.Kui kauba müüja on eraisik (saame aru, et müüja ei ole füüsilisest isikust ettevõtja) ja tehing toimub sularahas, on soovitatav sõlmida pooltevahel kirjalik dokument, mis  vastab raamatupidamise seaduses algdokumendi nõuetele.Vastas audiitorbüroo KPMG Baltics

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700