17. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandik firmadest on pettuse ohvrid

30% ettevõtetest on viimase aasta jooksul langenud pettuse või muu majanduskuritegevuse ohvriks, selgus PricewaterhouseCoopersi üleilmsest uuringust.

Ettevõtetest, keda majanduskuritegevus 12 kuu jooksul puudutas, langes kaks kolmandikku raha või varade varguse ohvriks, raamatupidamisandmete võltsimisest sai kahju 38 protsenti ning altkäemaksudest ja korruptsioonist 27%.

Transpordi- ja reisifirma Go Group juhataja Anti Selge sõnul pole majanduslanguse tõttu varguste arv sagenenud. "Arvan, et meie kontroll on tõhusamaks läinud ja inimesed kardavad rohkem oma töökoha pärast, töötajad on pigem hoolivamad," põhjendas ta.

Küll on masu ajal kasvanud firmade pankrottide arv, ütles Go Groupi juht. "Oleme maha kandnud hulgaliselt lootusetuid nõudeid väikeste firmade vastu, kes ei kavatsegi maksta," kinnitas ta.

Bauhofi kaubamärgi all tegutseva Ehitus Service'i juht Jaanus Vihand kinnitas, et seoses majandussurutisega on kauplustes varguste hulk suurenenud.

Eesti PricewaterhouseCoopers'i auditi teenuseliini juht Tiit Raimla ütles uuringu kommentaariks, et majanduskriis ja vähenevad sissetulekud suurendavad töötajate kiusatust tööandja vara n-ö ümber jagama. "Ka Eesti ettevõtete juhid peaksid regulaarselt hindama oma riske nii ettevõtte sees kui ka kolmandate osapoolte suhtes", märkis Raimla.

Taust

    * Enim on viimase aasta jooksul majanduskuritegevuse läbi kahju kandnud ettevõtteid Venemaal (kannatanuid 71%) ja Lõuna-Aafrika Vabariigis (62%).

    * Ettevõttesiseste pettuste ja varguste puhul on 14% süüdlastest tippjuhid, 42% keskastme juhid ja 44% muud töötajad. Võrreldes 2007. aasta sama uuringuga on keskastme juhtide osakaal oluliselt tõusnud.    * Kuritegudest 34% avastati ettevõtte kontrollmehhanismide abil, 34% tulenevalt ettevõtte kultuurist ning 20% juhuslikult.    * Madalaima majanduskuritegevusega riigid on Jaapan ja Hongkong.

 

Autor: Lemmi Kann, Enn Tosso, Katre Pilvinski

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700