23. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduses ja tööstuses on kõige vähem halbu laene

Eelmise kuuga võrreldes oli septembris viivislaenude maht väiksem töötleva tööstuse ja kaubanduse sektoris tegutsevatel ettevõtetel. Samas jätkus portfelli halvenemine kinnisvara ja põllumajanduse sektoris.

                                                                 

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht vähenes septembris 111 miljoni krooni võrra ning oli kuu lõpus 6,4 protsenti laenuportfellist, teatas Eesti Pank.

Probleemsete laenude mahu stabiliseerumine viimastel kuudel viitab võimalusele, et praeguses majandustsüklis jäävad laenumaksmise raskused siiski väiksemaks suvel prognoositust.

Esialgse hinnangu kohaselt toimub viivislaenude mahu kiirem alanemine siiski alles järgmisel aastal ning lähikuudel on lisandumas jätkuvalt neid peresid ja ettevõtteid, kellele käib võetud laenukohustuste täitmine üle jõu.

 Eelmise kuuga võrreldes oli septembris viivislaenude maht väiksem töötleva tööstuse ja kaubanduse sektoris tegutsevatel ettevõtetel. Samas jätkus portfelli halvenemine kinnisvara ja põllumajanduse sektoris. Laenumakseraskused on endiselt suurimad ehitussektori ettevõtetel, kus probleemlaenude maht küündib 20 protsendini portfellist. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud eluasemelaenude osakaal püsis septembris muutumatuna 4,2 protsendi tasemel.

Madal baasintressimäär on pakkunud laenuvõtjatele jätkuvalt tuge igakuiste laenumaksete tasumisel. Uute väljastatud laenude intressimäärad on püsinud eelmiste kuudega sarnasel tasemel. Ettevõtete pikaajaliste laenude ja eluasemelaenude keskmised intressimäärad olid septembris vastavalt 4,4 protsenti ja 3,5 protsenti.

Autor: Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700