12. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohtu otsus päästab pakendiaktsiisi maksmisest

Kevadine riigikohtu lahend päästab pakendiettevõtjad, kes pole täitnud pakendi taaskasutuskohustust ega andnud seda ka üle taaskasutusorganisatsioonile, maksuameti küüsist, kui nad sõlmivad tagasiulatuva lepingu MTÜga Eesti Pakendiringlus. Rahandusministeerium soovib seadusemuudatusega olukorda muuta.

 Kuni riigikohtuni jahvatasid kohtuveskid maksuameti ja OÜ Erlandia vahelist vaidlust maksuotsuse üle, mille järgi pakendiettevõtja ei täitnud pakendi taaskasutuskohustust ega polnud vaidlusalusel perioodil seda ka üle andnud taaskasutusorganisatsioonile.

1. jaanuaril 2006. aastal sõlmis ettevõte Eesti Pakendiringlusega jäätmete kogumise ja taaskasutuse lepingu, kuid allkirjad sai leping alles sama aasta oktoobris. Lepingupoolte arvates ei keela kehtiv seadus sõlmida lepingut varasemate perioodide kohustuste üleandmise kohta.

Maksuamet väitis vastu, et kohustuste üleandmine taaskasutusorganisatsioonile on võimalik ainult kirjaliku lepingu allakirjutamise hetkest ning nõudis pakendiaktsiisi tasumist perioodi eest 2005. aasta teine pool kuni lepingu allkirjastamiseni.

Riigikohus vastolu ei näinud

Riigikohtu halduskolleegium otsustas sel kevadel, et lepingu tagasiulatuv sõlmimine OÜ Erlandia ja Eesti Pakendiringluse vahel ei ole vastuolus pakendiseaduse eesmärgiga.

See otsus muudab pakendiaktsiisi sissenõudmise edaspidi maksuameti jaoks aga pigem teoreetiliseks võimaluseks.

Kuigi Eestis on mitu taaskasutusorganisatsiooni, võidab praegusest olukorrast ainukesena just Eesti Pakendiringlus, kes juba 2005. aastal on teadlikult kogunud pakendeid rohkem, kui neil vaja oleks, ning seetõttu saavad nad tagantjärele kliente päästa.

Efektiivset süsteemi pole

Pakendiringluse juhataja Aivo Kangus rääkis, et kui neil 2006. alguses oli 979 klienti, siis nüüd on neid üle 2000. "Me oleme tagantjärele päästnud üle tuhande kliendi," ütles ta.

Rahandusministeerium esitas pakendiaktsiisi seaduse muudatuse, mille järgi aktsiisimaksja saab talle seadusega pandud kohustused anda üle taaskasutusorganisatsioonile alates lepingus fikseeritud kuupäevast, kohustusi ei saaks aga üle anda lepingu sõlmimisele eelnenud perioodi eest, kui tähtaeg on juba möödunud.

"Tagantjärele saab ainult tark olla, mitte aga sõlmida miljonitesse kroonidesse ulatuvaid lepinguid," sõnas rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla.

Millegipärast ei kooskõlastanud aga keskkonnaministeerium seadusemuudatust. Minister Jaanus Tamkivi allkirja kandval dokumendil tuuakse põhjenduseks seesama riigikohtu kevadine otsus.

Rahandusministeeriumi hinnangul vajab praegune pakendiaktsiisi korraldus tervikuna ülevaatamist, sest see ei täida enam oma eesmärki. "Pakendi ja pakendijäätmete maksustamises tuleb lähiajal teha põhjalikud muudatused, et luua efektiivselt toimiv süsteem. Tagantjärele lepingute sõlmimine viitab pigem ootusele saada maksuvabastust kui soovi pakendit taastoota. Praegu analüüsimegi, miks pakendiaktsiis ei täida oma majanduslikku eesmärki, ning kaalume võimalikke alternatiive," sõnas Uusküla.

Kommentaarid

Marek Uusküla, rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja

Maksukohustuse tekkimise aeg peab olema sätestatud nii, et sellest saaksid ühtemoodi aru nii maksuhaldur kui ka aktsiisimaksja. Maksuhalduril ei ole võimalik tagasiulatuvalt sõlmitud lepingute puhul tuvastada, kas tegemist oli tahtliku maksupettusega või mitte. Lai seaduse tõlgendus võimaldab aktsiisimaksmise eest kõrvale hoida ning muudab kontrolli mõttetuks.

Aivo Kangus, MTÜ Eesti Pakendiringlus juhataja

Kuna Eesti Pakendiringlus esindab pakendiettevõtjate huve, siis meie valisime pakendimaterjalide ülekogumise strateegia. Juba seaduse jõustudes oli selge, et paratamatult tekivad "hiliseid ärkajaid". Pakendiringlus on materjalide suurema taaskasutamise kaudu andnud neile võimaluse ennast kõrge pakendiaktsiisi eest kaitsta. Peale Eesti Pakendiringluse keegi sarnaselt pakendiaktsiisile ja pakendiettevõtjate huvidele ei lähenenud. Lõpliku tähtaja määramine seadusemuudatusega tõmbaks maha selge piiri, ilma taganemisvõimaluseta Eesti Pakendiringluse selja taha. Tänaste liitujate kohta võib ainult tinglikult öelda "uimased".

Kokkuvõttes järgib Pakendiringlus kehtivaid seadusi ja meile sobib see, mida riigikogu paremaks peab.

Autor: Lemmi Kann, Koit Brinkmann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700