Autor: Lemmi Kann • 6. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutulu laekub visalt

Septembri lõpuks laekus riigieelarvesse 46,5 miljardit krooni ehk 73,3 protsenti aastaks planeeritud maksutuludest - maksude alalaekumine on selle aasta riigieelarvega võrreldes süvenenud.

Septembris tasuti makse 5,1 miljardit krooni. Eelmise aasta üheksa esimese kuuga laekus riigieelarvesse 52,8 miljardit krooni ehk 71,8 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest, teatas rahandusministeerium.

Septembri lõpuks on selle aasta riigieelarvega võrreldes maksude alalaekumine süvenenud, mida oli ka oodata suvehooajast tulenevate ühekordsete mõjude taandumisel. Peamised riskikohad on jätkuvalt sotsiaal- ja käibemaksu laekumine, mille isegi ühekordsed negatiivsed mõjud võivad aastaseid laekumisnumbreid oluliselt vähendada. Septembrikuu maksulaekumises kajastub halvenenud olukord tööturul, millest tulenevalt võib ka järgmistel kuudel oodata maksulaekumise püsimist ligikaudu samal tasemel. 

 Sotsiaalmaksu on üheksa kuuga tasutud 21,4 miljardit krooni ehk 73,4 protsenti eelarves kavandatust. Septembris tasuti sellest kaks miljardit krooni, mis näitab alalaekumise jätkuvat süvenemist võrreldes eelarvega.

Füüsilise isiku tulumaksu on üheksa kuuga tasutud 792,8 miljonit krooni, septembris tasuti sellest 277,8 miljonit krooni. Sarnaselt sotsiaalmaksule on laekumistase tulenevalt tööturu olukorrast üsna madal. Füüsiliste isikute tuludeklaratsiooni alusel määratud juurdemaksed on seni laekunud ettemaksukontole ning kajastuvad tulumaksu laekumisena oktoobris, kui saabub tasumise tähtaeg. 2009. aastal määrati juurdemakseid ca 590 miljoni krooni ulatuses.

Üheksa kuuga on kohalikele omavalitsustele laekunud 7,7 miljardit krooni, mis on 11,6 protsenti vähem kui eelmise aasta sama perioodi jooksul. Septembris laekus omavalitsustele füüsilise isiku tulumaksu 736,6 miljonit krooni. Omavalitsustele, kelle tulubaas ühekordsete mõjude tõttu üle 20 protsendi kahaneb, on riik kinnitanud tulubaasi stabiliseerimise toetuse saamise võimaluse tasandusfondist.

Juriidilise isiku tulumaksu on üheksa kuuga tasutud 2,6 miljardit krooni, septembris tasuti sellest 216,5 miljonit krooni. Juba praegu on juriidilise isiku tulumaksu laekunud eelarves planeeritust rohkem. Lisaks on viimastel kuudel laekumas riigiosalusega ettevõtete täiendavatelt dividendidelt tasutav tulumaks.

Käibemaksu on üheksa kuuga tasutud 13,8 miljardit krooni, mis on 71 protsenti eelarves planeeritust. Septembris tasuti käibemaksu 1,5 miljardit krooni, mida on eelarves oodatuga võrreldes vähem. Peamine mõju oli augustist edasi lükkunud käibemaksutagastustel.

Alkoholiaktsiisi on septembri lõpuks tasutud 1,9 miljardit krooni, mis moodustab 75,4 protsenti eelarves kavandatust. Septembris tasuti sellest 199 miljonit krooni. Üheksa kuu alkoholiaktsiisi laekumine oli veidi suurem eelarves planeeritust.

Tubakaaktsiisi on üheksa kuuga tasutud 1,4 miljardit krooni ehk 78 protsenti eelarves planeeritust. Septembris tasuti tubakaaktsiisi 155,7 miljonit krooni. Tubakaaktsiisi on senimaani laekunud eelarvega võrreldes ootuspäraselt. Kütuseaktsiisi on üheksa kuuga tasutud 3,6 miljardit krooni ning septembri lõpu seisuga on eelarves kavandatust täidetud 74 protsenti. Septembris tasuti kütuseaktsiisi 413 miljonit krooni. Kuist laekumist suurendas veidi käesoleva aasta 1. juulist tõusnud kütuseaktsiisi määrad.

Ettemaksukonto muutus suurendas septembris laekunud maksusummasid 286 miljoni krooni võrra. Osaliselt on oktoobrikuu positiivne muutus põhjustatud deklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuulunud tulumaksu laekumisest. Kuna maksetähtaeg on 1. oktoober, kajastub tulumaksu tasumine oktoobrikuu laekumises ning mõjutab tuleva kuu ettemaksukontot jällegi negatiivselt.

Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto positiivne muutus viitab, et septembris tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700