Autor: Raamatupidaja.ee • 21. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtulahend jättis riigi ilma 36 miljonist

Kahe nädala eest jättis riigikohus käiguta prokurör Andrei Voronini kaebuse, mistõttu kustus viimane lootus saada nn Brookviku maksupettuse korraldajailt 36 miljonit krooni.

Viie aasta kestel hiigelsuures maksupettuses süüdistatud Marek-Sten Läst ja Anti Rand võivad end nüüd puhaste poistena tunda. Pärast Harju maakohtu otsuse jõustumist 7. septembril tohivad nad taas elukohast lahkuda ja neid ei ähvarda vara konfiskeerimine.

Prokuröri andmetel võltsisid Läst ja tema palgatud Rand eeluurimisel tuvastamata ajal ja kohas erinevate ettevõtete arveid ning nende tasumist kinnitavaid kviitungeid, millel oli maksjaks ja diislikütuse saajaks märgitud OÜ Brookvik. Diislikütuse müüs Brookvik vaheltkasuga edasi tanklaketile Olerex, Jet Olilile, bussifirmale Taisto ja teistele. Algul ei läinud äri kuigi hästi, kuid mida edasi, seda paremini asi sujus.

Kahtlane kütuseäri

Brookviku ainuosanik ja juht Marek-Sten Läst hakkas kütuseäri ajama isalt saadud pärandusest, seisis kohtuotsuses. Läst pidas võltsimise ja maksupettuse süüdistust arusaamatuks. Mees tunnistas end kohtus süüdi vaid lohakuses, selles, et ei kontrollinud raamatupidamist, millest ta ei teadvat midagi, kuna on sellel alal null.

Maksu- ja tolliamet ei soostunud kaotatu kohta sõna võtma, avaldades arvamust, et seda peaks tegema prokuratuur.

Ühtset süsteemi pole

Äripäevale antud kommentaaris süüdistas prokurör Andrei Voronin kohtunikke, kes pole suutnud maksuasjades ühtset ja arusaadavat joont hoida, otsustades kord nii ja kord naa.

"Nn Brookviku asi oli kriminaalasja kohtusse suunamise momendil piisavalt ja korrektselt tõendatud," rääkis ta. Aastatel 2004-2009 leidis kohtus kinnitust nii see, et kütusemüügi dokumente oli võltsitud, kui ka see, et Brookvik esitas maksuametile valeandmeid.

"Sama aja jooksul võtsid riigikohtu kriminaal- ja halduskolleegiumid korduvalt uusi seisukohti maksuasju puudutavates küsimuses," märkis Voronin kaotuse põhjusi analüüsides.

Lisaks muutis riigikogu karistusseadustikku nii, et ametiisiku mõistet ei saanud enam kasutada ettevõtte juhi vastutusele võtmiseks. "Sellest ajendatuna hakkas ettevõtte juhataja õiguslik staatus sarnanema tavalise isiku staatusega," selgitas prokurör.

Harju maakohus leidis, et juhtunut peab kommenteerima riigikohus, kuna just nemad kujundavad kohtupraktikat.

Kommentaar

Riigikohus: see on ühe prokuröri arvamus

Tegemist on ühe prokuröri arvamuse, mitte prokuratuuri süüdistusega. Prokuröri kommentaar on nii üldsõnaline, et sellele ei saa vastata. Konkreetse kohtuasja kohta riigikohus põhjendusi ei anna. Eesti Vabariigis on õigusemõistmise ülesanne antud kohtutele ja riikliku süüdistuse koostamise kohustus prokuratuurile ja kumbki institutsioon ei saa oma rollist väljuda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700