Autor: Raamatupidaja.ee • 26. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: majanduslangus peatab maksulangetamised

KPMG ülemaailmse uuringu kohaselt langes keskmine eraisiku tulumaks (top average personal income tax) kogu maailmas keskmiselt 0,3 protsendipunkti, 2008. aasta 29,2 protsendilt 28,9-le, kuid maksude langemise aeg on läbi saamas.

Eraisiku tulumaksu ja sotsiaalmaksu määra uuring andis kinnitust, et osa riike kavatseb tõsta kõrgepalgaliste eraisikute tulumaksu ning mitmed riigid uurivad seda võimalust, lähtuvalt järgmiste aastate riigieelarve ja maksutulude prognoosidest, teatas uuringufirma.

„Praeguses majandusolukorras, kus riigid peavad toime tulema suureneva eelarvedefitsiidiga ning rahastama riiklikke majanduse toetuspakette on selge, et mõned valitsused vaatavad kõige kõrgema sissetulekuga maksumaksjate poole, et oma tulusid suurendada,“ ütles KPMG Baltics ASi maksu- ja õigusnõustamise valdkonna juht Joel Zernask.

Kõrgeimat eraisiku tulumaksu maksavad ELi riikide elanikud, kuigi keskmine määr on viimase kuue aastaga langenud 41,1 protsendilt 36le. Oma osa on selles ühtse maksumäära (flat tax) rakendamisel, mida esimesena tegi 1994. aastal Eesti. Kõige madalam ühtne maksumäär ehk 10 protsenti kehtib eelmisest aastast Bulgaarias.

Kõige kõrgemad eraisiku maksud on endiselt Taanis (62,3 protsenti), arvestades nii eraisiku tulumaksu kui ka sotsiaalmaksu. Aasia ja Vaikse ookeani regioonis on kõrgeimad maksud Jaapanis, kus maksudeks läheb 50 protsenti tuludest. Ladina-Ameerika kõrgeimad maksud on Tšiilis, kus riigile läheb 40 protsenti inimeste sissetulekust.

KPMG värske uurimus sisaldab ka sotsiaalkindlustuse määra analüüsi, keskenduti inimestele, kelle sisstulek ületab 100 000 ja 300 000 USA dollarit aastas ning nende puhul olid vaatluse all tulumaksu ja sotsiaalkindlustuse reaalsed tariifid.

Võttes arvesse eraisiku tulumaksu ja sotsiaalkindluse maksu määra töötajatel, kes teenivad vähemalt 100 000 dollarit aastas on kõige kõrgemad efektiivsed maksumäärad Sloveenias (54,9 protsenti), Horvaatias (53,5) ja Ungaris (48,1). Eesti on vastav määr 20,8 protsenti.

Töötajatele, kes teenivad vähemalt 300 000 dollarit, on kõige kõrgemad efektiivsed maksumäärad Sloveenias (60,4 protsenti), Taanis (57,1) ja Horvaatias (54,5). Eesti vastav määr on 20,8 protsenti. Samas tuleb silmas pidada, et erinevalt paljudest riikidest on Eestis töötaja sotsiaalkindlustus täies ulatuses tööandja kanda, mistõttu näib võrreldav protsent Eestis töötajale soodne, kuid tegelikkuses on tööandja tasutava sotsiaalmaksu tõttu väiksemad ka töötajate brutopalgad.

KPMG eraisiku tulumaksu ja sotsiaalkindlustuse määra uurimus tugineb rahvusvahelisel statistikal alates 2003. aastast. Uurimuses võrreldakse 86 riigi näitajaid.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700