Autor: Raamatupidaja.ee • 17. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööjõu globaalsel liikuvusel on endiselt suur roll ettevõtete kasvuplaanides

Vaatamata majanduslangusele ning sellest tulenevale värbamis- ja palgakulude survele huvituvad juhtivate tööstusriikide ettevõtted endiselt välismaiste oskustööliste värbamisest. Seda näitab KPMG Internationali uuring, mis viidi läbi 11 riigi ettevõtetes.

„Inimeste liikumise vallas võime üheaegselt näha vastandlikke suundumusi – üle  maailma tehakse pingutusi kodumaise tööjõu kaitsmiseks, samas kui esmakordselt põlvkonna jooksul on tööpuudus ja majanduskriis tekitamas arenenud riikide haritud ja professionaalses tööjõus kiusatust otsida kohti, kus olukord ja perspektiiv on helgemad,“ ütles KPMG Baltics AS maksuvaldkonna juht Joel Zernask.

„KPMG uuring näitab, et keskmises ja pikas perspektiivis jäävad rahvusvahelised ettevõtted sõltuma inimeste liikumisest riigist riiki. Ettevõtjad kutsuvad riike üles lisaks tööjõu maksusoodustuste rakendamisele kõrvaldama immigratsioonipiiranguid, mis meelitaks ettevõtteid uutesse riikidesse,“ lisas Zernask.

Uuringus, milles küsitleti 260 tippjuhti erinevatelt kontinentidelt, arvas 82 protsenti vastanutest, et tööjõu liikuvus annab suurema valikuvõimaluse andekate töötajate leidmiseks ning 73 protsenti ütles, et see lubab värvata paremaid töötajaid. 69 protsendi arvates suurendab välisriikide töötajate värbamine globaalsete turgude mõistmist; välistöötajate rolli ettevõtte globaalse mentaliteedi arendamisel hindas 76 protsenti vastanutest.

Euroopa riikides eelistatakse esmajärjekorras teistest Euroopa riikidest pärit töötajaid, kuid välismaalastest on näiteks Ühendkuningriikide ettevõtetes enim esindatud austraallased (12 protsenti) ning indialased ja prantslased (mõlemat 11 protsenti).  USA ettevõtetes on enim Ühendkuningriikidest (14 protsenti), Indiast (9) ning Hiinast ja Saksamaalt (7) pärit töötajaid. Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna ettevõtted kalduvad valima välismaiseid töötajaid väiksemast hulgast riikidest. Näiteks Jaapanis tegutsevates ettevõtetes on olulisel määral töölisi Austraaliast (16 protsenti välismaa tööjõust) ning Koreast ja Taivanilt (mõlemast 14 protsenti).

Kolmeaastases ettevaates on mitmes riigis näha suuri muutusi välistööjõu osas. Näiteks Ühendkuningriigis on näha Austraalia mõju kiiret langust Hiinast, Indiast ja Hongkongist, aga samuti Ida-Euroopast pärit kvalifitseeritud tööjõu arvelt. Ida-Euroopa töötajate osakaalu märgatavat suurenemist ennustavad ka Hispaania ettevõtjad.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik. KPMG tegutseb 144 riigis ning tema liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku 137 000 oma ala spetsialisti. KPMG võrgustiku sõltumatud liikmed on lepinguliselt seotud Šveitsi ühinguga KPMG International. Kõik KPMG liikmesettevõtted on juriidiliselt sõltumatud ja iseseisvalt tegutsevad üksused.

Lisateave:

Ada Bärenklau

KPMG Baltics ASturundus- ja kommunikatsioonijuhtTel: 6268 [email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700