Autor: Raamatupidaja.ee • 1. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üldinfo residendist füüsilise isiku 2008. a tulu deklareerimisest

Tänasest, 16.veebruar, saab esitada tuludeklaratsiooni eelmise kalendriaasta tulude kohta. Samal päeval hakkavad teeninduskohad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsiooni väljatrükki. Alates 26.veebruarist hakatakse tulumaksu tagastama. Tuludeklaratsioone saab esitada kuni 31.märts 2009.a. Oluline info deklaratsiooni esitajale alljärgnevalt.

Tuludeklaratsiooni esitavad residendist füüsilised isikud (edaspidi: isikud) eelmise kalendriaasta tulude kohta.  

Füüsiline isik on resident, kui tema alaline elukoht on Eestis või kui ta viibib Eestis 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul vähemalt 183 päeval, samuti välisteenistuses viibiv Eesti riigiteenistuja. Isik loetakse residendiks alates tema Eestisse saabumise päevast.

2008.a tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg on 31. märts 2009.

Tuludeklaratsiooni ei pea esitama isikud kelle:

 tulult ei ole vaja täiendavalt tulumaksu tasuda (v.a erijuhud);

maksustamisperioodil saadud tulu kokku ei ületanud maksuvaba tulu 27 000 krooni;

tuluks oli ainult Euroopa Majanduspiirkonna Lepinguriigi (sealhulgas Eesti) seaduse alusel makstav pension, nimetatud riigi õigusaktides sätestatud kohustuslik kogumispension või tulenevalt sotsiaalkindlustuslepingust makstav pension, kui pensioni summa ei ületanud täiendavat maksuvaba tulu kuni 36000 krooni maksustamisperioodil pensionide summa ulatuses või kui pensionilt on tulumaks tulumaksuseaduses ettenähtud summas kinni peetud ning tulumaksu ei ole vaja täiendavalt tasuda. Pensioni täiendavale maksuvabale tulule (36000 krooni) lisandub üldine maksustamisperioodi maksuvaba tulu 27 000 krooni;

tuluks oli ainult tööõnnetus- või kutsehaigushüvitis, mis ei ületanud 12000 krooni maksustamisperioodil või kui nimetatud hüvitiselt on tulumaks tulumaksuseaduses ettenähtud summas kinni peetud ning tulumaksu ei ole vaja täiendavalt tasuda.

Tuludeklaratsiooni peavad igal juhul esitama:

füüsilisest isikust ettevõtjad (esitavad deklaratsiooni põhivormile (vormile A) lisaks ka ettevõtlustulu vormi E);

isikud, kes omasid maksustamisperioodil madala maksumääraga territooriumil asuva juriidilise isiku aktsiaid, osasid, hääli või õigust juriidilise isiku kasumile (peavad esitama deklaratsiooni põhivormile lisaks vormi MM või MM lisa 1, sõltumata sellest, kas nimetatud juriidiline isik sai tulu või mitte);

isikud, kes on saanud tulu (sh dividende) välismaalt (NB! Deklareerida tuleb nii Eestis maksustatav kui mittemaksustatav palga- ja dividenditulu). Deklareerida tuleb ka see tulu, mida välislepingu alusel Eestis ei maksustata. See kehtib ka naaberriikide pensionäride suhtes, kes elavad alaliselt Eestis ning on muutunud Eesti residendiks;

isik, kelle väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju on suurem kui maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu ning kes   soovib kasu ületava kahju summa maha arvata järgnevatel maksustamisperioodidel väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust.

 Kui isikul tulude deklareerimise kohustust ei ole, kuid ta soovib kasutada maksusoodustust (on tasunud koolituste eest, maksnud eluasemelaenu intresse,  vm), siis peab samuti tuludeklaratsiooni esitama. Kui muu Euroopa Liidu liikmesriigi residendist füüsiline isik on 2008 aastal saanud vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis, võib ta maksusoodustusi (sh maksuvaba tulu) arvesse võtta. Selleks tuleb tal esitada tuludeklaratsioon. 

Tuludeklaratsiooni esitamise võimalused:

e-maksuametis;

teenindusbüroos väljastatakse eeltäidetud deklaratsiooni väljatrükk, mis tuleb pärast kontrollimist ja allkirjastamist esitada/saata;

teenindusbüroole saab esitada/saata ise täidetud paberdeklaratsiooni. Nende vormid on saadaval büroodes, samuti saab neid välja trükkida ameti kodulehelt internetis.

Eeltäidetud tuludeklaratsioon

Deklareerimine e-maksuameti kaudu

Kuidas saada e-maksuameti kasutajaks

Deklareerimine teenindusbüroos

Olulised muudatused deklareerimisel 2008.a 2007.a-ga võrreldes

Koolituskulude tulust mahaarvamine

Välisriigis saadud tulude maksustamine

Maksukohustus väärtpaberite võõrandamisel

Abikaasade ühise tuludeklaratsiooni esitamine e-maksuametis

Muudatused füüsilise isiku maksustamisel alates 1. jaanuarist 2009

Tulumaksu hakatakse tagastama hiljemalt 26. veebruaril

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700